Кулинарни рецепти » Сарми с пресни лозови листа

 Сарми с пресни лозови листа

Продукти:

• 200 г пресни лозови листа
• 1 ч.ч. ориз
• 4-5 връзки пресен лук
• 150 мл олио
• 1 щипка захар
• магданоз, джоджен
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Измиваме лозовите листа и ги попарваме за 1-2 мин във вряща подсолена вода.

Нарязваме лука на ситно заедно с перата. Прибавяме ситно нарязаните магданоз и джоджен. Прибавяме също така почистения и измит ориз, захарта, олиото, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме.

Разпределяме суровата смес върху лозовите листа и завиваме сармички, като не ги тъпчем много, за да има място оризът да набъбне. Нареждаме сармите в тенджера, посоляваме, притискаме с широка чиния и наливаме 1-2 к.ч. гореща вода.

Задушаваме на тих огън като от време на време доливаме по малко гореща вода. Задушаваме, докато сармите останат на мазнина. Поднасяме ги студени, гарнирани с кисело мляко.

Автор: Недялка Михалева

Представяме Ви:

Сладко от грозде

Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...

Зелен фасул с люти чушки

Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...

Желиран пъпеш

Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...

Картофена лазаня

Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...

Начало