Продукти:
• 250 г кори за лазаня
• 50 г настърган кашкавал
За плънката:
• 250 г телешка кайма (може и смес)
• 3 филийки бекон
• 1 консерва белени домати (4-5 пресни)
• 2 с.л. доматено пюре
• 3 с.л. мазнина
• 1 глава лук
• 2-3 скилидки чесън
• мащерка, риган
• черен пипер, сол
За соса:
• 40 г краве масло
• 4 с.л. брашно
• 500 мл прясно мляко
• настъргано индийско орехче
• сол
Начин на приготвяне:
Задушаваме лука с бекона, добавяме каймата, а след няколко минути и останалите продукти. Оставяме соса да ври половин час на слаб огън.
Сваряваме корите за лазаня в леко подсолена вода за 5 минути. Изцеждаме и ги разделяме. Разтопяваме маслото в тенджера и добавяме брашното. Наливаме млякото при непрекъснато бъркане, посоляваме и подправяме с индийско орехче.
На дъното на огнеопорна тава сипваме малко от соса, нареждаме пласт кори, слагаме от плънката, сос бешамел и пак кори. Редим така на пластове до изчерпване на продуктите. Завършваме със сос бешамел и настърган кашкавал.
Печем около половин час във фурна, предварително загрята до 200°С.
Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...
Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...
Продукти: • 500 г пилешки дробчета • 2 глави лук • 2-3 домата • 3-4 печени чушки • 3-4 с.л. олио • 1 к.ч. брашно • 1 ч.л. червен пипер • чубрица • черен пипер • сол Начин ...
Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...