Кулинарни рецепти » Рибен саркофаг

 Рибен саркофаг
(Финландия)

Продукти:

• 1 кг прясно тесто за хляб
• две средни еднакво големи риби (за предпочитане без много кости)
• 1 ч. ч. сварени овесени ядки
• 2 твърдо сварени яйца
• 1 сурово яйце
• 50 г краве масло
• сол, смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

Изчистваме рибите от вътрешностите им и люспите, ако имат такива. Разрязваме ги по дължина откъм гърба и вадим централната кост. Правим дълбоки, напречни, малко скосени разрези, без да засягаме корема.

Тестото разточваме на елипса с големината на рибата. Разстиламе върху него равен слой овесени ядки и нарязаните на ситно твърдо сварени яйца, като ръбът на елипсата остава чист, за да можем да го слепим.

Слагаме двете риби върху тестото с главите на различни страни и ги завиваме с него, като горе защипваме ръбчетата във вид на гребен.

Прехвърляме рибата в намаслена и набрашнена тавичка, отвън мажем тестото с разбито яйце и масло и слагаме в предварително загрята на 225 градуса фурна. Печем около 40 мин, като от време на време мажем тестото с масло.

Вадим изпечената риба от фурната, отново намазваме тестото с масло и задушаваме с ленена кърпа. Когато ястието изстине, сваляме кърпата и преди сервиране отрязваме горната част - капака.

"Отхлупването" става на масата, за да видят гостите рибата вътре.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мелчета

Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...

Ямболски соленки

Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Селска чорба от агнешки чревца

Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...

Начало