Кулинарни рецепти » Сом с бяло вино

 Сом с бяло вино

Продукти: (за 5 порции)

• 1 сом /около 1,5 кг/
• 5 с.л. олио
• 1 връзка магданоз
• 5 с.л. препечено брашно
• 1 глава счукан чесън
• 1 ч.л. черен пипер
• 1 лимон
• 3 жълтъка
• 1,5 ч.ч. сухо бяло вино
• сол

Начин на приготвяне:

Нарязваме рибата на парчета, посоляваме, поръсваме с черен пипер и намазваме с олио. Нареждаме рибените порции в тавичка, заливаме с виното, покриваме и държим на студено, като от време на време обръщаме рибата, така че да се накисне от всички страни.

Намазваме с олио глинен съд и го поръсваме с част от предварително препеченото брашно. Овалваме рибата в останалото брашно и я нареждаме в глинения съд. Върху всяко парче капваме по малко олио, а след това заливаме с виното, в което сме киснали рибата. Печем в силна фурна.

Разбиваме и леко посоляваме жълтъците. Разреждаме със сос от печената риба, прибавяме ситно нарязания магданоз и изстискания лимонов сок и заливаме ястието. Печем още 10 мин. След като извадим рибата от фурната, подправяме със счукания чесън.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Пинджур

Продукти: • 1 1/2 кг домати • 1 кг чушки • 4 патладжана • 2-3 люти чушлета • 7-8 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 4 с.л. оцет • 1/2 ч.л. млян черен пипер • 1 с.л. захар • 2 с.л. ...

Нервозни кюфтенца

Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...

Бабиният козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...

Фондю

Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...

Начало