Продукти:
• 2 малки тиквички
• 2 малки патладжана
• 6-10 скилидки чесън
• 5 домата
• 100 г спанак
• 4 твърдо сварени яйца
• 1 1/2 ч.ч. вино
• 10-12 черни маслини
• 1 стрък босилек
• 1 стрък мащерка
• 2-5 стръка копър
• желатин, олио, подправки
Начин на приготвяне:
Нарязваме патладжаните и тиквичките по дължина и ги изпържваме в сгорещеното олио.
Обелваме доматите и ги нарязваме на парченца, като отстраняваме семената. Запържваме ги заедно с наситнените чесън и мащерка. Когато течността се поизпари, сипваме виното и захлупваме за 1-2 мин.
Прибавяме останалите ситно нарязани зелении, подправяме с черен пипер и сол и наливаме още малко мазнина, ако има нужда. Съединяваме с претварително разтворения желатин.
Бланшираме спанака и го нарязваме на ситно. Нарязваме на ситно маслините и твърдо сварените яйца.
В навлажнена продълговата форма редим на последователни пластове патладжаните и тиквичките, като между тях разстиламе доматено желе, яйцата и спанака. Най-отгоре завършваме с патладжанен пласт, поръсен със зелении. Покриваме с тънък пласт доматено желе.
Оставяме терината за 1 нощ в хладилника. След това внимателно изваждаме и нарязваме на филии.
Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...
Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...
Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...
Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...