Кулинарни рецепти » Бобена плакия

 Бобена плакия

Продукти: (за 5 порции)

• 2 ч.ч. зрял боб
• 2 глави лук
• 2 с.л. олио
• 1 с.л. брашно
• 1 ч.л. червен пипер
• суха и прясна чубрица
• сух и пресен джоджен
• сух и пресен девесил
• босилек, мащерка, сол

Начин на приготвяне:

Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден го изплакваме, заливаме го със студена вода и го сваряваме на умерен огън заедно с 1 клонче чубрица. Към края на варенето посоляваме на вкус.

Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Щом поомекне, прибавяме леко запеченото брашно и също го запържваме.

Когато брашното стане кафеникаво, отстраняваме тенджерата от огъня, поръсваме червения пипер, сипваме няколко супени лъжици сос от боба и връщаме на огъня. Прибавяме сварения боб с по-голямата част от бульона, поръсваме сухите подправки, захлупваме и варим 15 мин на умерен огън.

Прехвърляме ястието в тавичка, поръсваме ситно нарязаните пресни подправки и го запичаме 15 мин в умерено загрята фурна – докато хване отгоре червеникава коричка.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Пастицио

Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....

Карамел Му

Продукти: • 1 пакетче краве масло • 2 ч.ч. захар • 250 мл прясно мляко Начин на приготвяне: Разтопяваме маслото на тих огън и прибавяме захарта, като непрекъснато бъркаме. Когато с...

Солени пурички

Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...

Мезе за ракия

Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...

Начало