Продукти: (за 4-5 порции)
• 500 г спанак
• 3-4 с.л. олио
• 2-3 стръка пресен лук
• 2-3 картофа
• 30 г краве масло
• 2 яйца
• 1 к.ч. кисело мляко
• сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме спанака на ситно. Слагаме го в тенджера със сгорещеното олио и задушаваме заедно със ситно нарязания пресен лук. Когато се поизпари водата и спанакът омекне, посоляваме и наливаме 7-8 ч.ч. вода. Оставяме чорбата да ври на умерен огън.
Сваряваме картофите и докато са още горещи ги обелваме и намачкваме с вилица. Посоляваме, прибавяме маслото, 1 яйце и толкова брашно, че да получим гъста смес.
Когато спанакът е почти сварен, гребваме с чаена лъжичка от картофената смес и пускаме във врящата чорба. Отначало пускаме 1-2 галушки, ако се разсипят в чорбата, прибавяме още брашно към картофите.
Варим чорбата, докато галушките изплуват на повърхността. Тогава застройваме с разбитото с киселото мляко яйце и отстраняваме от огъня.
Продукти: • 2 части изчистено от ципите свинско месо • 1 част говеждо месо на 1 кг месо: • 22 г сол • 5 г захар • 0,5 г селитра • 3 г червен пипер • бахар, • кимион • ч...
Продукти: • 2 глави карфиол • 5 кг червени чушки (камби) • 2 кг моркови • 4 кг зеле • 500 г сол • 500 г захар • 500 мл олио • 1,5 л оцет Начин на приготвяне: Измиваме, по...
Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...
Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...