Още рецепти » 06 ноември

 06 ноември

ЗАКУСКА

Ръжен кекс

Прoдукти: 250 г ръжено брашно, 250 г пшенично брашно, 2 яйца, 1/2ч.л. сол, 1 ч.ч. прясно мляко, 7-8 маслини, 200 г шунка, 1 бакпулвер, 2 с.л. олио.

Нaчин на приготвяне: Пресяваме двата вида брашно заедно с бакпулвера и правим по средата на купчинката кладенче. Слагаме разбитите жълтъци и солта и започваме да месим, като постепенно сипваме млякото и олиото. Омесваме гладко тесто, към което последователно прибавяме нарязаната на дребни кубчета шунка, ситно нарязаните маслини и разбитите на сняг белтъци. Прехвърляме сместа в намаслена и набрашнена форма за кекс и печем в умерено загрята фурна. Поднасяме кекса топъл.

ОБЯД

Супа с грах и шунка

Прoдукти: 250 г грах, 200 г шунка, 1 малка бяла ряпа, 1 глава лук, 1,5 л зеленчуков бульон, 2 с.л. масло, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Кипваме бульона на огъня и прибавяме граха, нарязаната на кубчета шунка и нарязаната ряпа. Варим до готовност. Накрая посоляваме и застройваме със ситно нарязания лук, който сме запържили в разтопеното масло. При поднасяне поръсваме с черен пипер и наситнен магданоз.

Пъстърва в доматен сос

Продукти за 2 порции: 2 пъстърви, 4 с.л. доматено пюре, 2-3 листа дафинов лист, 10 черни маслини, 3 кисели краставички, 2 скилидки чесън, черен пипер, сол, олио за намазване.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме рибите. Натриваме ги отвътре и отвън с черен пипер и сол и ги слагаме в намаслена тавичка. Заливаме с доматеното пюре, размито с малко вода. Добавяме дафиновия лист, скилидките чесън, маслините и краставичките, нарязани на кръгчета. Печем в умерено загрята фурна, като по време на печенето, доливаме по малко вода, ако е необходимо.

Кокосов пай

Прoдукти: 225 г брашно, 200 г захар, 125 г краве масло, 4 яйца, 1 пакетче бакпулвер, 1 ч. ч. коко-сово брашно + 2-3 с. л. за поръсване, 200 мл прясно мляко, 160 г пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Маслото разбиваме със захарта, един по един прибавяме жълтъците, като непрекъснато бъркаме, след това изсипваме прясното мляко. Брашното смесваме с бакпулвера и кокосовото брашно и прибавяме към сместа. Белтъците разбиваме с пудрата захра на твърд сняг и внимателно приба-вяме към тестото. Изсипваме в обилно намазана с масло по-голяма тава (тестото трябва да бъде с дебелина около 2 см). Печем 30 минути в слаба фурна. Изстиналия пай поръсваме с кокосово брашно и режем на мал-ки хапки.

ВЕЧЕРЯ

Кашкавал, паниран в бирена паста

Продукти за 5 порции: 750 г кашкавал, 1 ч.ч. олио, 2 яйца, 3 с.л. брашно, 1 ч.ч. бира, 1 връзка магданоз, черен пипер, горчица, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме кашкавала на правоъгълни парчета с дебелина 1 см. Поръсваме ги с черен пипер. От бирата, брашното, разбитите жълтъци, горчица и сол на вкус приготвяме кашообразна маса, която чрез леко разбъркване смесваме с разбитите на сняг белтъци. Потапяме парчетата кашкавал в яйчната смес и ги пържим от двете страни в сгорещеното олио.

Тиквена паста

Прoдукти: 1 кг печена тиква, 1 к.ч. захар, 1 к.ч. счукани орехови ядки, 2 с.л. галета, 1 ч.ч. прясно мляко, 50 г краве масло, 1 ч.л. канела, 2 яйца, пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Почистваме тиквата от кората, нарязваме на парченца и задушаваме в маслото. След това заливаме с млякото и разбиваме на гладко пюре. Прибавяме жълтъците, разбити с 2/3 от захарта, ореховите ядки, галетата, канелата и накрая белтъците, разбити на твърд сняг с останалата захар. Изсипваме сместа в предварително намаслена тавичка и печем в умерена фурна. След изпичането поръсваме с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Ако детето има нервен тик

Вашето дете без причина изведнъж започва непрекъснато да мига, да се закашля, или да смърка с носа – не бързайте да му се карате! Възможно е това да не е лош навик, а нервен тик. Такова необичайно п...

И във вашия двор може да цъфне магнолия

Има около 80 вида магнолии, разпространени в топлите области на Източна и Югоизточна Азия и южните и югоизточни райони на Централна Америка. Въпреки субтропичния си произход, някои видове се чувстват ...

Малчуганите и стресът

Стресът не е приоритет единствено на възрастните, а нервното напрежение в училище е не по-малко от това в работата. Контролни, изпити, трудни домашни - как да помогнем на децата да запазят душевното с...

Изпитани средства срещу махмурлук

Трудно се устоява на кулинарно-алкохолните изкушения, бележещи по традиция края на годината. След удоволствията обаче често ни спохождат тежък махмурлук и куп стомашни проблеми, които разумните хора п...

Начало