Още рецепти » 09 септември

 09 септември

ЗАКУСКА

Пърженки с кашкавал

Прoдукти: 80 г краве масло, 80 г брашно, 400 мл прясно мляко, 150 г кашкавал, 4 жълтъка, индийско орехче, черен пипер, сол, 1 яйце, 1-2 с.л. галета, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Приготвяме светла запръжка от маслото и брашното. Разреждаме с млякото и варим до получаването на гъст сос. Прибавяме настъргания кашкавал, разбитите жълтъци и подправките. Посоляваме на вкус и омесваме гладко тесто, което оформяме като правоъгълник върху намаслена тавичка. Оставяме тестото да престои една нощ на хладно. На другия ден изрязваме от него правоъгълничета, които потапяме в разбитото яйце, овалваме в галетата и пържим от двете страни в сгорещеното олио. Поднасяме пърженките топли.

ОБЯД

Доматена супа с фиде

Продукти за 5 порции: 500 г домати, 1 глава лук, 2 с.л. олио, 30 г краве масло, 1 к.ч. натрошено фиде, 2 яйца, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и го задушаваме в олиото и 1 с.л. вода. Прибавяме доматите, които сме нарязали на парчета с големина на бучка захар, и заливаме с 6 ч.ч. гореща вода. Кипваме супата на огъня и прибавяме натрошеното фиде. Посоляваме и варим още 15 мин. Разбиваме съвсем леко яйцата и ги изсипваме във врящата супа през едра цедка, като разклащаме леко съда, за да се пресече застройката. Накрая прибавяме маслото. Поръсваме готовата супа със ситно нарязан магданоз.

Зеленчуково рагу с колбас

Продукти за 4-5 порции: 200 г пресен салам, 5 чушки, половин малка зелка, 1 глава лук, 2 моркова, 5 картофа, 1 консерва зелен грах, 4 с.л. олио, половин пакетче краве масло, 1 с.л. доматено пюре, магданоз, копър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето и лука на ситно, а морковите настъргваме на ренде. Нарязваме картофите на лентички, а чушките - на ивички. Сгорещяваме олиото в тиган и леко запържваме зелето и морковите. В отворена тенджера под налягане разтопяваме маслото и запържваме в него лука и нарязания на кубчета салам. Прибавяме зелето, морковите, размитото в 1/2 к.ч. вода доматено пюре, зеления грах и картофите. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме ястието още 12 мин. Поднасяме готовото рагу, поръсено със ситно нарязани магданоз и копър.

Юфка с ябълки

Прoдукти:300 г юфка, 4 ч.ч. прясно мляко, 60 г краве масло, 5 яйца, 1 к.ч. захар, 500 г ябълки, 1 ч.л. канела, 1 ванилия

Нaчин на приготвяне: Сваряваме юфката в леко подсолена вода и я отцеждаме в гевгир. Обелените и почистени от семките ябълки настъргваме на едро ренде. Смесваме ги с юфката и ги прехвърляме в намазнена тавичка. Разбиваме до побеляване яйцата със захарта. Прибавяме ароматизираното с ванилията мляко и разтопеното /но не препържено/ масло. Заливаме с тази смес юфката и я печем в умерена фурна до равномерно поруменяване. Преди сервиране наръсваме с канела.

ВЕЧЕРЯ

Пържени кебапчета

Продукти за 4 порции: 600-700 г кайма, 2 яйца, 3 с.л. галета, сол, черен пипер, смлян кимион, 1 ч.ч. кисело мляко, галета за овалване, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Омесваме добре каймата с яйцата, галетата, сол, черен пипер и кимион на вкус и оставяме за 1 час в хладилник. След това оформяме кебабчета, овалваме ги в галета и ги пържим в сгорещена мазнина. Разбиваме киселото с няколко лъжици от мазнината, в която сме пържили кебапчетата и посоляваме. Непосредствено преди сервиране заливаме кебапчетата с киселото мляко.

Пъпеш с бисквити

Прoдукти: 1 ч.ч. настърган пъпеш, 40 г краве масло, 4 яйца, 2 к.ч. захар, 1 ч.ч. смлени обикновени бисквити.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта и жълтъците. Постепенно прибавяме бисквитите, пъпеша и разбитите на сняг белтъци. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно тава. Печем 30 мин в умерена фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Шонбрун – гордостта на Виена

В пътеводителите за Виена задължително присъстват три двореца – Шонбрун, Хофсбург и Белведере. Сред тях най-красив и най-популярен безспорно е Шонбрун. Със своята великолепна архитектура, разкошно обз...

Ако детето има нервен тик

Вашето дете без причина изведнъж започва непрекъснато да мига, да се закашля, или да смърка с носа – не бързайте да му се карате! Възможно е това да не е лош навик, а нервен тик. Такова необичайно п...

Как се присажда лимоново дръвче

Лимоновото дръвче, като всяко друго дървесно растение, може да бъде облагородено по който и да е от всеки познат и овладян начин на присаждане. Най-достъпно и често практикувано е окулирането, по-из...

Будлеята – пеперуденият храст

Будлеята (Buddleia) или летният люляк е род екзотични храсти, които обединяват повече от 100 вида, распространени предимно в тропическите и субтропическите региони на планетата. Не всички видове будле...

Начало