Още рецепти » 06 май

 06 май

ЗАКУСКА

Оризови тиганици от Дулово

Прoдукти: 1 ч. ч. ориз, 1-2 яйца, черен пипер, 1-2 к.ч. брашно, 100 г сирене, сол, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в подсолена вода, като внимаваме да не се развари. Прецеждаме и измиваме с хладка вода. Разбиваме яйцата и ги прибавяме към ориза заедно с настърганото сирене и черния пипер. Сгъстяваме с брашно, за да се гребе от сместа, без да се разсипва. Сгорещяваме олио в тиган и пускаме от сместа, като притискаме с лъжицата. Изпържваме тиганиците от двете страни. Сервираме ги с кисело мляко или като десерт с мед, сладко и др.

ОБЯД

Зелена супа със сирене

Продукти за 4 порции: 2 връзки лапад, 2 връзки киселец, 1 връзка магданоз, 1 връзка зелен лук, 2 с.л. ориз, 1 к.ч. настъргано сирене, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, 2-3 с.л. олио, джоджен, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелениите на ситно и ги задушаваме в сгорещената мазнина. Щом поомекнат, наливаме 6 ч.ч. топла вода, посоляваме и варим на умерен огън. Когато супата заври, сипваме ориза и доваряваме. Малко преди да отстраним от огъня прибавяме сиренето. Изчакваме супата леко да поизстине и застройваме с разбитите в киселото мляко яйца. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязани джоджен и копър.

Кренвирши в доматен сос

Продукти за 4 порции: 4 кренвирша, 4 яйца, 2 глави лук, 4 с.л олио, 1 к.ч. доматен сок, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото и малко вода. Щом поомекне, прибавяме кренвиршите, нарязани на колелца, и наливаме доматения сок. Готвим на умерен огън. Щом кренвиршите се надуят, наливаме малко топла вода и чукваме от ниско яйцата. Изчакваме яйцата да се забулят и отстраняваме от огъня. Накрая посоляваме и поръсваме с наситнен магданоз.

Селски сладкиш

Прoдукти: 500 г брашно, 10 г мая, 3 яйца, 200 г захар, 150 г свинска мас, сол.

Нaчин на приготвяне: Пресяваме половината от брашното. Размиваме маята с малко вода и я прибавяме към брашното. Омесваме тесто, което покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса. След като тестото втаса, прибавяме останалото брашно, яйцата, захарта, солта и малко по малко разтопената мас, като непрекъснато месим. От тестото оформяме плетеница, която поставяме в намаслена тавичка и оставяме да втаса. Изпичаме във фурна загрята до 200°С.

ВЕЧЕРЯ

Омлет с лук

Продукти за 1 порция: 3 яйца, 1 домат, 2 червени чушки, 1 глава лук, четвърт пакетче краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на тънки и дълги ивички и го задушаваме в половината от мазнината. Слагаме нарязаните чушки, а като омекнат прибавяме обеления и настърган домат. Позапържваме и посоляваме. Отделно в останалата мазнина изпържваме омлета, слагаме в средата му горещата плънка, сгъваме го на две и поднасяме.

Винен крем с ягоди

Прoдукти: 2 ч.ч. десертно бяло вино, 8 с.л. захар, 1 с.л. нишесте, 1 жълтък, 300 г почистени, добре узрели и здрави ягоди, 1 ванилия, 3-4 с.л. сметана, 2 с.л. пудра захар за сметаната.

Нaчин на приготвяне: Загряваме виното до завиране и в него разтваряме захарта, след което прибавяме нишестето, размито в 1 к.ч. студена вода. Варим сместа 5-6 мин без да кипваме и отстраняваме от огъня. Прибавяме разбития жълтък и претритите ягоди. Разпределяме крема на порции и оставяме в хладилник да се стегне. Преди сервиране гарнираме с разбитата с пудра захар сметана. Вместо със сметана можем да гарнираме крема с разбити със захар на твърд сняг белтъци и да поръсим с ягодов сироп.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Водна градина у дома

Става дума за едно чудесно допълнение. Включването на водния елемент прави градината по-приветлива и създава отпускаща атмосфера. Въпреки, че много хора предпочитат по-мащабните по размер езерца, това...

Акари и болести

Домашният прах е един от най-сериозните източници на здравни проблеми в жилището и може да е основна причина за редица заболявания, особено алергични. Много хора са свръхчувствителни към веществата, п...

На какво се дължи бързото напълняване

На човек, който отслабва, може да се окаже помощ от много лекари - диетолози, ендокринолози, хирурзи и дори психолози. Но причината за наднорменото тегло е индивидуална за всеки. И трябва да се решава...

Отгледайте си сами разсад за цветя

Времето на засяване на семената за разсад зависи от скоростта на развитие на растенията Най-ранният срок е средата на януари-началото на февруари, най-късният – края на април: • в средата н...

Начало