Подправката в свежо състояние се използва за ароматизиране на салати, супи, сосове, маринати, за приготвяне на таратор, кисели краставички, при зеленчукови концентрати и рибни консерви. Използват се л...
Листата на коридалиса са папратовидни и нежни. Всеки тръбест цвят е с шпоричка отзад и с устнички отпред. Под земята може да има нишковидни корени или грудки, а цветовете са сини, жълти, бели, розови ...
Листата, които са тънки като косъм или са доста по-широки (в зависимост от вида), излизат радиално от жилавото стъбло като ребрата на отворен чадър. Изискването е само едно – корените да са постоянно ...
Едва ли има по-ефектно едногодишно цвете от газанията за слънчевата леха, бордюра или алпинеума. Маргаритоподобните съцветия са големи, около централния диск има пръстен в тъмна багра. Багрите на цвет...