Гъби » Челядинка

 Челядинка
Marasmius oreades (Вull, ex Fr.)

ЯДЛИВА ГЪБА, но трябва да се консумира само млада, без пънчето. Тя е пълноценна, доброкачествена, със силен типичен аромат, особено подходяща за супи и подправки. Сушена или сушена и смляна на брашно може да се консумира през зимата. Трябва да се съхранява на тъмно и сухо място, в подходяща опаковка - никога в найлонови пакети, защото веднъж нападната от молци, добива неприятна миризма и става негодна за консумация.
Расте от май и през лятото по ливадите и поляните, по окрайнините на гората, затревените градини, в полето в големи находища.

ОПИСАНИЕ:

Шапката е с диаметър не повече от 3-6 см, т. е. малка гъба. Младата гъба има форма на конус, който понякога е леко заоблен. Развитата гъба има по-разперена шапка с лека гърбичка в средата. Кожицата е гладка, светложълта. Ръбът на шапката често е набразден радиално.
Плодовото месо е тънко, почти жълтеникаво, с лек приятен мирис на подправки (и на прясно отрязано дърво).
Ламелите са белезникави, разделени една от друга,
нееднакво дълги, свързани в основата си.
Спорите и споровият прашец са бели.
Пънчето е тънко (0,5 см), високо (4-8 см), плътно, вдървесинено, жилаво, отвън гладко, а понякога изглежда като напръскано (при сухо време). Всяка нишка на пънчето е свързана от основата си до плодовото месо на шапката. Има белезникав цвят.

Автор: recepty.bg
Начало