• Цвят от глог 100 г
• Стръкове от полски хвощ 100 г
• Стръкове от ефедра 60 г
• Корени от сладник 60 г
• Цветове на лопен 40 г
• Листа от бреза 40 г
• Стръкове от горицвет 30 г
Съставките се смесват. 1 супена лъжица от сместа се вари в 500 мл вода в продължение на 5 мин. След като изстине отварата се прецежда. Пие се по 100 мл четири пъти дневно преди ядене. Добре е сутрин да се закусва с овесени ядки, към които са добавени сокът от половин лимон и 1 супена лъжица пектин.
Рецепта 2
• Стръкове от ефедра 30 г
• Цветове от бъэ 30 г
• Стръкове от полски хвощ 30 г
• Листа от мечо грозде 30 г
• Дръжки от вишня 20 г
• Цветове от глог 20 г
• Корени от дилянка 20 г
• Листа от вълнест напръстник 10 г
• Корени от сенега 10 г
• Стръкове от горицвет 10 г
Съставките се смесват. 2 супени лъжици от сместа се варят 5 мин. в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл три пъти на ден преди хранене. В продължение на 1 месец сутрин преди хранене се взема по 1 суров жълтък, разбит с 1 супена лъжица пчелен мед.