20.10.2021 година
1564339898.swf
К
озметика
 6752 |  0 
Солите от Мъртво море подмладяват
Мъртво море е не само богат източник на минерали и микроелементи, но и неговите води съдържат минерална кал. Ако в другите морета водата е със съдържание на 97% натриев хлорид (сол), то във водите на Мъртво море е едва 12-18%, а останалата част са соли на калий, магнезий и др. Високата концентрация на соли е основната причина да няма живот в Мъртво море, както показва и името му.

Козметика със соли от Мъртво море

Тя няма равна на себе си по богатство и концентрация на съдържащите се в нея полезни минерални вещества. Съвременните медицински изследвания доказват, че баните със соли от Мъртво море оказват лечебно въздействие при различни заболявания на кожата, болки в ставите, подобрява кръвообращението, подобрява външния вид и еластичността на кожата.
През последните 40 години учени от целия свят обединяват усилията си в откриване на тайната за лечебната сила на солите от Мъртво море. Резултатът от изследванията се публикуват в международни специализирани медицински и фармакологични списания. Направените изследвания сочат предимство на лечебни компреси със соли от Мъртво море. Ефективността е 46% в сравнение с използваната традиционна козметика против бръчки. С други думи изследванията научно доказват, това което е било известно на хората от древни времена, че солите на Мъртво море правят кожата по-мека, гладка и блестяща.

Ваната на Клеопатра

Убедете се сами в силата на минералните соли като приложите банята, която си е правила Клеопатра. За целта загрейте 1 литър мляко в съд, на водна баня и 1 чаша мед. Излейте го във водата за къпане. Ефектът се усилва стократно, ако преди да вземете вана направите следната процедура: 200-300 г соли от Мъртво море смесете добре с течна сметана и с кръгови движения втрийте в кожата като започнете от пръстите на краката до шията. След това вземете душ. Резултатът ще бъде изумителен.

Маска за дълбоко почистване на кожата

Направете компрес, за дълбоко почистване на порите и премахване на възпалението на кожата, три пъти в седмица. 1 чаена лъжичка соли от Мъртво море размесете с 2 чаени лъжички топла вода. Нанесете на кожата с тампон и оставете да подейства 20 минути, измийте с хладка вода. Редувайте през ден с маска с кал от Мъртво море. През това време не е нужно да използвате скраб.

Антицелулитна програма

Солни вани – 2 пъти в седмицата с 200-300 г соли на вана. Курс – 15 процедури. Солни обтривания – всеки ден по 2 супени лъжици соли от Мъртво море на един литър топла вода с температура 36-37°С. Потапя се изтривалката в разтвора и се разтрива цялото тяло в продължение на 10-15 минути. Тази процедура укрепва имунната система, снема напрежението, подобрява кръвообращението на тъканите, очиства кожата, ускорява обменните процеси и изчиства натрупванията. Обтриването на кожата може да се замени с вана. Солните вани се правят по 20 минути при температура на водата 40-45°С в продължение на 2-3 седмици. Във ваната се разтварят 250 г соли. Правят се всекидневно и постепенно се разреждат през един ден и през няколко дни.
02.02.2011 г. / Саша Маркова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021