18.05.2021 година
1564339898.swf
К
озметика
 2548 |  0 
Хвърляйте без жал старата козметика
Средствата за разкрасяване са доста претенциозни - не обичат да остаряват и не прощават небрежното отношение към себе си. И винаги си отмъщават - с алергия, зачервяване, пъпки...
Защо тогава при разкопки на останки от древни цивилизации археолозите продължават да намират съдове с козметични продукти, използвани преди стотици векове? На всичко отгоре учените твърдят, че някои от тях и до днес са запазили своята консистенция, цвят и дори полезните си свойства, Уви, нашите потомци няма да са в състояние да кажат същото за изделията на съвременната козметична промишленост, Като наследство ние ще им оставим само красиви бурканчета и тубички. Които между прочем рядко хвърляме, надявайки се, че все ще успеем да се възползваме от нищожния остатък в гилзата с червило, от полуизсъхналия лак за нокти, от старата спирала за мигли.
ОГРОМНА ГРЕШКА!

Правилната стратегия

* След като изтече срокът му на годност, тушът за мигли се превръща в истински развъдник на микроби, заплашвайки ни с възпаление на очите и даже с
конюнктивит. Затова, щом установите, че лошо се нанася, става „на трохи" и се рони, хвърлете веднага спиралата си - мястото й е на боклука. А за да сте сигурни, че новозакупената ще издържи по-дълго, вгледайте се внимателно в опаковката. Флаконът трябва да е с тесен отвор, за да не влиза в него прекалено много въздух, който ще изсуши туша.
* Що се отнася до червилото (разбира се, говорим за качественото), то може да ни служи цели две години. И тук обаче има едно „но" - най-добре е гилзата да бъде метална, а не пластмасова. Освен това от нас се иска да не изваждаме червилото до край, за да не го счупим. А как да разберем дали е остаряло? Много просто - старото червило изсушава кожата на устните, не се нанася равномерно и мирише на прокиснала мазнина. Естествено, веднага трябва да се разделите с него,за да не се стигне до дерматит или до някоя друга алергична реакция, която с нищо няма да допринесе за красотата ви.
* Ако пък лакът ви за нокти се сгъсти, разредете го с безцветен лак, в никакъв случай с лакочистител или ацетон. Това за съжаление е временна мярка, също както и „реанимирането" чрез поставяне на флакона в топла вода.
* Сенките, ружът и пудрата, при положение че ги съхраняваме правилно, ще ни служат около 2 години. Най-важното е да не позволяваме контакта между тях и мръсните апликатори, както и плътно да затваряме опаковките.
* Четките за нанасяне на очна линия и сенки, както и латексовите гъбички за фон дьо тен трябва винаги да са чисти, Мийте ги с топла сапунена вода веднъж месечно, ако кожата ви е нормална, и веднъж седмично, ако е мазна. След това ги оставете да изсъхнат, в никакъв случай върху парното.
* Срокът за съхранение на средствата за грижа за кожата - кремове, гелове, лосиони, готови маски, се колебае от половин до една година. При това кремовете в туби се запазват по-дълго, тъй като са по-добре защитени от външно въздействие. Ако пък използвате само бурканчета, не си и помисляйте да изхвърлите пластмасовия уплътнител, поставен под капачката. Той изпълнява ролята на своеобразна бариера, ограничавайки достъпа на въздух и вредни микроорганизми.
За да запази благотворните си свойства кремът ви, избягвайте да бъркате с пръст в него - за целта съществуват специални шпатули, но и те, разбира се, трябва да се мият доста често. Колкото до признаците, по които да разпознаем разваления крем, на първо място сред тях са промяната в цвета, в мириса и най-вече в консистенци-ята. Необратимото разслояване на крема, при което върху повърхността му се появява бистра течност, показва, че той е станал вреден за кожата, а от враговете си трябва да се отърваваме веднага.
* Срокът на годност на фон дьо тена пък зависи от състава му - ако е на водна основа, той издържа само година, ако е на маслена - цели две, стига да се нанася с току-що измити ръце или с чиста латексова гъбичка.
* От голямо значение за красотата ни е и начинът, по който съхраняваме козметиката си. Надписът „да се пази на сухо, тъмно и хладно" не означава, че въпросното място е хладилникът. Не бива да държим и разоряващите бюджета ни бурканчета и тубички в банята си, където повишената влажност, парата и високата температура бързо ще съсипят съдържанието им. Във всички случаи е най-добре да пазим козметиката си в специален шкаф, разположен далече от парното, нагревателните уреди и слънчевите лъчи.
* Има и още едно правило, което сме склонни да забравяме. Става въпрос за това, че срокът на годност зависи не само от датата на производство, но и от момента, в който сме започнали да използваме продукта. Отвореното бурканче с крем, дори да е произведено вчера, не може да запази свойствата си в течение на две години!
* И накрая, едно предупреждение от страна на алерголозите - отнасяйте се с повишено внимание към козметиката с прекалено дълъг срок на годност - над 3 години, Нейният живот се дължи на консервантите, но тяхната висока концентрация може да предизвика нежелани алергични реакции. Още повече, че голяма част от консервантите по своя състав и въздействие се оказват близки до антибиотиците и антисептиците, които често имат странични ефекти, изприщване на кожата например.

Полезна информация

Срок на годност на козметичните продукти

сенки за очи - 15-18 месеца
туш за мигли - 3-6 месеца
молив за очи - 12-18 месеца
червило - 12-18 месеца
фон дьо тен - 6-18 месеца
молив за устни - 12-18 месеца
пудра (компактна и на прах) - 12-18 месеца
сух руж - 12-18 месеца
мазен руж - 6-12 месеца
очна линия - 6-12 месеца
молив за очи - 12-18 месеца
парфюм - 1 година
парфюмена вода - година и половина
тоалетна вода - 2 години
22.10.2012 г. / Татяна Стоянова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021