Билки » Коприва

 Коприва
Urtica dioica L.

Сем. Копривови – Urticaceae

Описание:

Многогодишно двудомно тревисто растение с четириръбесто право стъбло, високо до 2 м, с пълзящо и разклонено коренище. Листата са срещуположни, назъбени, яйцевидни, тъмнозелени, с малки заострени прилистници. Цветовете са дребни, зелени, еднополови и събрани в съцветие реса в пазвите на листата. Мъжките цветове са 4 еднакви листчета и 4 тичинки, събрани в прави съцветия. Женските цветове са четирилистни, като две от листчетата са по-големи, имат едногнезден плодник с горен яйчник, събрани са в наведени съцветия. Плодът е малко сухо едносеменно орехче. Цялото растение е покрито с парливи власинки. Цъфти май - септември.

Разпространение:

Из влажните места, покрай реките, пътищата, оградите и горите до 2000 м н.в. из цяла България.

Употребявана част:

За медицински цели се събират листата и коренището на растението.

Бране и сушене:

Листата се берат преди и в началото на цъфтежа. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 50°С. Изсушените листа са с тъмно зелен цвят, без миризма и с нагарчащ тревист вкус. При брането да не се смесват с листата на гръцката коприва, която е с по-дребно стъбло, листата също са по-дребни с дълбоко врязани зъбци. Коренищата се вадят ранна пролет, м. март, или наесен, м. октомври - ноември. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 50°С. Изсушените коренища са без мирис и вкус.

Действие и употреба:

Билката има кръвоспиращо действие, усилващо средство - засилва защитните сили на организма и влияе благоприятно на обмяната на веществата. Употребява се при малокръвие, атеросклероза, воднянка, жлъчни и чернодробни заболявания, кръвоизливи, хемороиди, лошо храносмилане, копривна треска и др.

Външно: За фрикции при косопад, за компреси при рани и изгорено, за бани при отоци.

Рецепта 1

2 суп. лъжици листа се киснат 2 часа в 400 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Рецепта 2

1 суп. лъжица ситно нарязани коренища се варят 10 мин в 400 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Автор: recepty.bg

Още от билки:

Начало