Билки » Дяволска уста

 Дяволска уста
Leunurus cardiaca L.

Сем. Устоцветни - Lamiaceae (Labiatae)

Описание:

Многогодишно тревисто растение. Стъблото - високо до 1 м., четириръбесто, надлъжно набраздено, кухо, покрито с власинки, червеновиолетово. Листата са с дълги дръжки, с трихоми или голи, като долните са петделни, длановидни, в основата сърцевидни, а горните са овално ланцетни с три заострени дяла. Цветовете са в прешлени в пазвите на горните листа. Венчето е светлочервено и тръбесто, като вътре в основата е с власинки. Чашката е фуниевидна с 5 твърди закривени навън зъбчета. Плодът е сух, разпадащ се на 2 тристенни орехчета. Цъфти м. юли - септември.

Разпространение:

Из тревистите и буренясали места до 1200 м н.в. из цяла България.

Употребявана част:

За медицински цели се събира цъфтящата надземна част на растението.

Бране и сушене:

Стръковете се берат по време на цъфтежа м. юли - септември. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушената билка е със зелен цвят, без миризма и с горчив вкус.

Действие и употреба:

Билката има пикочогонно, успокоител-но и антиконвулсивно действие. Тя регулира сърдечната дейност и менструацията, разширява кръвоносните съдове. Употребява се при сърцебиене, гръдна жаба, високо кръвно налягане, гуша, безплодие, маточни кръвоизливи, главоболие, неврози.

Външно: За компреси при изгорено.

Рецепта

2 суп. лъжици билка се киснат 2 часа в 500 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Автор: recepty.bg
Начало