Билки » Босилек

 Босилек
Ocimum basilicum L.

Сем. Устоцветни - Lamiaceae (Labiatae)

Описание:

Едногодишно тревисто растение, високо до 40 см. Стъблото в основата е разклонено и четириръбесто. Листата са яйцевидни или продълговати, срещуположни, рядко назъбени. Цветовете са в пазвите на листата, в групи по 6, с петлистно бяло венче, с четириделна горна устна и проста долна, чашката - двуустна. Тичинките са 4, като две от тях са по-дълги. Плодът е сух и разпадлив с 4 гладки орехчета. Цялото растение е с приятна миризма. Цъфти м.юни - август.

Разпространение:

Родината на босилека е Източна Азия. Засаждано растение у нас.

Употребявана част:

За медицински цели се събира цъфтящата надземна част на растението.

Бране и сушене:

Бере се по време на цъфтежа м. юни - август. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 35°С. Изсушената билка е с ясно зелен цвят, характерна миризма и слабо парлив вкус.

Действие и употреба:

Босилекът има противовъзпалително, противокашлично, възбуждащо апетита действие. Употребява се при възпаление на отделителната система, простуда, кашлица, стомашни болки.

Външно: За компреси при екземи и рани, за жабурене при зъбобол и гърлобол. Според народната медицина пресен сок от босилек се капва при възпаление и гной в средното ухо.

Рецепта

2 суп. лъжици билка се кисне 2 часа в 500 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Внимание! Да не се употребява в големи количества, поражда токсични ефекти.

Автор: recepty.bg
Начало