Билки » Орех

 Орех
Jurlans regia L.

Сем. Орехови – Jurlandaceae

Описание:

Многогодишно силно разклонено дърво, високо до 25 м, със светлосива кора. Листата са с дълги дръжки, елиптични, голи, текоперести, целокрайни, заострени, с ясно видима нерватура, жилави, с характерна миризма. Цветовете са зелено-кафяви, еднополови, двудомни. Женските цветове се намират на върховете на клонките, на цвят са зелени, събрани в групи от 2 до 5, с четирилистен околоплодник и 2 червеникави близалца. Мъжките цветове са събрани в съцветие реса, също зелени. Венчето е трилистно с многобройни тичинки. Плодът е с месеста зелена външна обвивка с черни точки по повърхността и набръчкана кафява костилкова вътрешна обвивка, в която се намира семето. Цъфти м. април - май.

Разпространение:

Древно културно дърво, отлеждано широко в България. Среща се и подивяло.

Употребявана част:

За медицински цели се събират листата и зелените обвивки на плода.

Бране и сушене:

Листата се берат без дръжки, по време на цъфтежа, преди пълното им развитие м. април - май. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 35°С. Изсушените листа са тъмнозелени отгоре и по-светлозелени отдолу, с характерна миризма и стипчив нагарчащ вкус. Външните обвивки на плода на ореха се събират при узряването, докато са още зелени. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушени имат тъмнозелен цвят, без миризма и с нагарчащ вкус.

Действие и употреба:

Ореховите листа имат антисептично, затягащо и противовъзпалително действие. Употребяват се за апетит, при нередовна менструация, глисти, възпалние на стомаха и червата, подагра, хемороиди, жълтеница, скрофулоза.

Външно: За бани при рахит, за компреси при лимфатични отоци, екземи и циреи, за промивки при бяло течение и възпаление на очите. Зелените обвивки на плода имат подобно действие, външно се употребяват за боядисване на косата.

Рецепта

1 суп. лъжица стрити листа се киснат 2 часа в 400 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Автор: recepty.bg

Още от билки:

Начало