Лечебни рецепти » Рецепти за изгаряния

 Рецепти за изгаряния

Рецепта 1

Цветове от лайка 10 г
Цветове от невен 10 г
Стръкове от червен кантарион 30 г
Цветове от бял равнец 30 г
Цветове от жълт кантарион 60 г

Тези билки трябва да са пресни. Смесват се и се заливат с 1 л зехтин. Киснат се 20 дни на слънце, като съда често се разклаща. После течността се прецежда и с нея се маже засегнатото място.

Рецепта 2

Взема се от аптеката 5 г дъвка /сакъз/, смила се и се смесва с 1 жълтък и 1 супена лъжица свинска мас. Сместа се държи в хладилник. Засегнатото място се маже по 3 пъти на ден.

Рецепта 3

Ако изгарянето е без рани, но с мехури, смесете добре 1 с. л. олио, 2 с. л. сметана и 1 пресен жълтък. Изгореното място се намазва изобилно и се превързва. Превръзката се сменя веднъж на ден.

Рецепта 5

1 част цветове от жълт кантарион се залива с 2 части масло (олио, зехтин, ленено или прасковено масло). Кисне 21 дни на тъмно. Прецежда се и се изстисква.
Полученото масло се употребява при всякакви изгаряния, дори при много обширни. Правят се компреси веднъж на ден.


Рецепта 5

100 г безсолно краве масло се смесва добре с две пресни яйца. Полученият мехлем се намазва върху изгореното и се превързва. Когато засъхне, се сменя. Лекува даже силни изгаряния.

Рецепта 6

[I%}Измива се добре лист от дървовидно алое и се изстисква. Със сока се навлажнява изгореното място.

Рецепта7

Шепа цветове и листа от невен се заливат с чаша вряла вода. След час се прецежда и 1 част от настойката се смесва с 2 части аптекарски вазелин. Изгореното се маже с получения мехлем.

Рецепта 8

Леко намачкани зелеви листа се налагат върху изгореното.

Рецепта 9

2-3 с. л. сухи листа от ливадна детелина се заливат с чаша вряла вода, изцеждат се , завиват се с марля и се налагат върху изгореното.

Рецепта 10

Прясно изцеден сок от тиква облекчава и лекува рани от изгорено.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Сърдечен пристъп – как да реагираме?

Сърдечните пристъпи не са изключение. На всеки от нас може да се наложи да окаже първа помощ на себе си или на близък човек. В тази ситуация най-важното е да запазим самообладание. Преди всичко ...

Биопрогноза 12-18 януари

В началото на периода е възможно да има известно влошаване на здравето при страдащи от исхемична болест на сърцето. Важно за сърдечно болните е да спазват стриктно предписаната от лекаря терапия и да ...

Биопрогноза за периода 9-15 май

Преминаването на 14.05. на луната през фаза пълнолуние прави този ден подходящ за спазването на т.нар- лунна диета. За целта, в продължение на 24 часа се приемат само течности, предимно под формата на...

Биопрогноза за периода 4 - 10 август

През периода е възможно да има известно влошаване на здравето при страдащи от бъбречно каменна болест. Съществено място в профилактиката и лечението на това заболяване заема ежедневното изпиване поне ...

Начало