ЗАХАРНА БОЛЕСТ /ДИАБЕТ/
Рецепта 1
• Стръкове от цариче 100 г
• Стръкове от жаблек 100г
• Стръкове от глухарче 50 г
• Листа от къпина 50 г
• Листа от черница 40 г
• Бобови шушулки 40 г
• Царевична коса 40 г
Съставките се смесват. 2 супени лъжици от сместа се варят в продължение на 5 минути в 500 мл вода. Пият се по 100 мл четири пъти на ден преди ядене. На обед и вечер след ядене да се приема по половин кофичка кисело мляко, към което са прибавени 1 главичка ситно нарязан чесън или 1 супена лъжица коприва. Сутрин да се закусва с овесени ядки. Вместо вода да се пие суроватка.
Рецепта 2
• Стръкове от цариче 100 г
• Стръкове от жаблек 100 г
• Стръкове от полски хвощ 50 г
• Плодове от черни боровинки 50 г
• Листа от коприва 50 г
• Листа от къпина 40 г
Съставките се смесват. 2 супени лъжици от сместа се варят в продължение на 6 минути в 500 мл вода. Пият се по 100 мл четири пъти на ден преди ядене.
Рецепта 3
• Стръкове и корени от цариче 100 г
• Бобови шушулки 50 г
• Листа от черница 50 г
• Листа от коприва 50 г
• Листа от къпина 50 г
• Стръкове от жаблек 50 г
• Семена от лен 20 г
• Стръкове от глухарче 20 г
• Корени от дилянка 20 г
Съставките се смесват. 2 супени лъжици от сместа се варят в продължение на 6 минути в 500 мл вода. Пият се по 100 мл четири пъти на ден преди ядене.
Рецепта 4
• Стръкове и корени от цариче 100 г
• Стръкове от жаблек 100 г
• Листа от къпина 50 г
Съставките се смесват. 2 супени лъжици от сместа се варят в продължение на 6 минути в 500 мл вода. Пият се по 100 мл четири пъти на ден преди ядене.
Рецепта 5
• Листа от черна боровинка 50 г
• Бобови шушулки 50 г
• Стръкове от жаблек 50 г
• Листа от мента 50 г
Съставките се смесват. 2 супени лъжици от сместа се заливат с 500 мл вода и се запарват 30 минути. Запарката се прецежда и се изпива на 2-3 пъти без захар.
Рецепта 5
• 50 зелени бобени шушулки
• 5 броя листа от индрише
• 5 броя от черница
• 5 броя от коприва
• 5 броя от къпина
Бобовите шушулки се нарязват, прибавят се и наситнените листа. Всичко се смесва в около 2 литра гореща вода и престоява 8 часа. След това се добавя още малко вода и се вари 6-8 минути. Когато изстине, се прецежда и се пие 4 пъти на ден половин час преди хранене. Може да се овкуси със сок от лимон.
Рецепта 6
30 г бобови шушулки се смесват с 30 г листа от черна боровинка, 30 г листа от коприва, 30 г кори от върба. 1 с. л. от сместа се залива с около 150-200 мл вряща вода, похлупва се и се вари 3 минути. Чаят се пие студен , без да се подслажда, препоръчват се дневно по 3 чаши.
Рецепта 7
Смесват се 60 г бобови шушулки , 40 г листа от черница, 40 г листа от коприва, 40 г листа от мента, 40 г цвят от хибискус и 30 г липов цвят.
Разбъркват се всички продукти и 1 с. л. се слага в 1 препълнена чаена чаша с вряща вода. Оставя се да престои 5 минути и се пие, когато леко се охлади по три пъти на ден.
Рецепта 8
Приготвя се смес от 50 г листа от черна боровинка, 40 г листа от бреза, 40 г плод от шипка, 40 г бобови шушулки, 30 г листа, 40 г корени от глухарче.
1 с. л. от сместа се залива с вряща вода. Оставя се да кисне 10 минути, прецежда се и пие по 1 доза сутрин и следобед около 18 часа.
Автор: recepty.bg