Хипертониците да пият Краталин
/Биопрогноза за периода 21 - 27 април/
Очакваните на 25.04. магнитни бури могат да провокират зачестяване на оплакванията от главоболие, световъртеж, сърцебиене и чувство за общ дискомфорт при хора с високо кръвно налягане. Това налага спазването от тяхна страна на по-щадящ двигателен режим и избягването на евентуални по-големи психо-емоционални натоварвания. На хората с високо кръвно фитотерапевтите препоръчват приемането 2-3 пъти дневно на по една капсула от растителния продукт Краталин. Съдържащите се в него екстракти от глог и чесън упражняват силен съдоразширяващ ефект, намаляват холестерола и кръвната съсирваемост и подобряват сърдечносъдовата дейност. От полза ще бъде и двукратното дневно изпиване, на гладно, на по 10 капки от спиртен извлек от мумийо, разтворени предварително в малко вода. Той е богат на вещества с кардиотоничен и общоукрепващ ефект. Разбира се, важно при наличие на високо кръвно налягане е да се ограничи консумацията на животински мазнини, на готварска сол и на съдържащи кофеин напитки. Особено вредни са цигарите поради високото им съдържание на вещества, предизвикващи силен спазъм на артериите и увреждащи директно както техните стени, така и сърдечния мускул. Увеличената консумация на свежи зеленчуци увеличава риска от интоксикация с нитрати, характеризираща се с гадене, повръщане и/или разстройство, болки в корема и чувство за коремен дискомфорт. От такава интоксикация можем за де предпазим, ако отстраняваме външните листа на салатите и марулите и дебелите жилки на кочаните на листните зеленчуци. Лимоновият сок е за препоръчване пред оцета, когато подправяме салатите, защото до известна степен неутрализира производството на вредни субстанции в стомашно-чревната система. Подобен ефект упражнява и пиенето на портокалов сок по време на хранене. Значително намаляване на нитратите настъпва след обелването на краставиците и картофите или след нарязване или сваряване (на зеле, фасул, картофи и други) и изхвърляне на водата. Препоръчително е също така листните зеленчуци да се накиснат за един час във вода преди ядене или готвене.
Автор: Д-р РАЙНА ТОМОВА, специалист по вътрешни болести и хомеопатия, GSM 0888 148912, www.phytolek.com