08.12.2021 година
1564339898.swf
Д
екоративни храсти
  6585  |   0  
Смърч (пицея)
Picea
Повечето смърчове приличат на коледно дърво - всъщност отрязаните дървета, които се продават през декември, са почти винаги P. abies. Типичният смърч е висок и конусовиден, клоните му са спретнато подредени в кръг. Игличките обикновено са твърди и тъмнозелени и почти не е необходимо подкастряне за поддържане на симетричната му форма. Има много сортове - храстовидни и джуджета, със сиви, жълти или сини иглички. Смърчовете понасят лоши условия - виреят във влажни и мокри почви, но когато са млади, са капризни. Късните слани, както и сухите, варовити и плитки почви може да им навредят.

РАЗНООБРАЗИЕ:

P. abies

Високо:
Височина след 10 г. 3 м
Любимото коледно дърво, но не е подходящо за градина. Има много сортове, които са по-добри. P. omorika е истинското коледно дърво.

P. abies Nidiformis

Джудже:
Височина след 10 г. 30 см
Изобщо не прилича на коледно дърво, а на птиче гнездо - това означава и името му. Плосък компактен храст, хоризонталните клонки са наредени на пластове.

P. brewerana

Високо:
Височина след 10 г. 1,5 м
Може би най-красивият смърч - високо конусовидно дърво с дълги провиснали клонки, които му придават плачещ вид. Лъскавите иглолиста са синьозелени.

P. glauca albertiana Соniса

Джудже:
Височина след 10 г. 60 см
Едно от най-подходящите иглолистни за алпинеум - перфектен конус, който расте много бавно и достига едва 1,8 м височина. Напролет връхчетата са яркозелени.

P. omorika

Високо:
Височина след 10 г. 3 м
Сръбският смърч се разпростира на воля в градината. Клонките се извиват нагоре.

P. pungens Koster

Среден размер:
Височина след 10 г. 1,8 м
От многото разновидности на синия смърч тази е най-популярната. Конусовидно дърво, което достига 7,5 м височина. Най-красивото нещо в него са наситено сребристосините иглолиста.

15.12.2011 г. / Любен Василев
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021