28.05.2022 година
1564339898.swf
Д
екоративни храсти
  4497  |   0  
Фикус
Ficus
В рода на фикусите (декоративни смокини) има внушителни дървета и ниски катерливи растения, а от 19 в. насам неизменен любимец е Ф. еластика. Преди се е отглеждал само Ф. еластика с по-тесни листа, но този старомоден сорт сега е заменен от по-привлекателните Ф. еластика едкора и Ф. еластика робуста. Изцяло зелените форми са много по-лесни за отглеждане от пъстролистните. Най-опасно при фикусите е преполиването. От време на време измивайте листата.
Фикус бенжамина става все по-популярен, защото е прекрасно единично растение за съвременния дом. листата му не са големи, но повече прилича на дърво и е по-елегантен от Ф. еластика.
Катерливите видове са много по-малки… и по-трудни за гледане, защото им трябва влажен въздух и равномерно овлажнявана почва.

Видове

Храстовиден
Ф. диверсифолия (Ф. делтоидея) е бавнорастящ храст, който достига височина 90 см. Листата имат малки кафяви петънца, а големите колкото грахови зърна плодчета се появяват през цялата година. Ефектни са, но не се ядат.

Катерливи
Като се каже “фикус”, всички си представяме Ф. еластика, но има и ниски пълзящи и катерливи видове. Ф. пумила създава гъст зелен килим и е едно от най-подходящите растения за покриване на почвата в стайни условия – стъблата се прилепват към всяка валжна повърхност и се катерят без проблем по тръба, обвита с мъх (потос). Разновидността минима има по-малки листа, а листата на вариегата са на бели петна. По-нови сортове са Rikki и кремавият по краищата на листата Sunny. Ф. радиканс (Ф. сагитата) има по-големи листа, накъдрени по края – популярният вид е вариегата с кремави карища.

Тайни на успеха

Температура: Умерено топло – минимална 13°С през зимата.
Светлина: Ярко осветено място за дървесните видове, частична сянка за останалите. Ф. еластика понася няколко часа слънчева светлина всяка сутрин, но това е фатално за катерливите фикуси.
Вода: Поливайте внимателно; при дървесните видове почвата трябва да просъхва между отделните поливания; катерливите видове се нуждаят от повече вода; използвайте хладка вода, а през зимата поливайте много малко.
Влажност на въздуха: От време на време пулверизирайте листата през лятото; за катерливите това е много важно.
Пресаждане: Избягвайте честото пресаждане; пресаждайте напролет на всеки две години, докато растението стане твърде голямо.
Размножаване: Направете стъблени резници през лятото, ако стъблата не са вдървенели; използвайте стимулатор за вкореняването и осигурете топлина на субстрата; може да направите въздушна отводка за някои сортове дървета.
11.11.2011 г. / Стойка Жекова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022