07.10.2022 година
1564339898.swf
Д
екоративни храсти
  7626  |   0  
Камелия
Camellia
Камелиите би трябвало да са много по-популярни, но имат незаслужената репутация на трудни и деликатни растения. В действителност повечето сортове са издръжливи. Студените ветрове и сланите увреждат цветните пъпки, затова защитете камелиите с други храсти или ги засадете близо до стена. Камелията е идеалното растение за качета, а според някои експерти е и най-добрият градински храст - лъскави листа през цялата година, големи и красиви цветове от началото на март до май и никакви проблеми с подкастрянето. Достига височина 1,8-2,4 м.
Сортове: Повечето камелии са сортове на С. japonica. Изборът е голям - най-популярни са Adolphe Audusson (червен, полукичест), Elegans (прасковенорозов с цвят, подобен на анемоне) и Apollo (червен с бели петънца, полукичест). Чудесен бял сорт е Alba Simplex (обикновен), a Lady Clare (полукичест) е розов. Има и цветове на ивици - Lady Vansittart (бял на розови ивици) или Contessa Lavinia Maggi (червен на розови ивици). Хибридите на С. williamsii са по-издръжливи, по-богато цъфтящи, а мъртвите цветове падат сами. Най-популярният сорт е Donation (розов, полукичест). Препоръчват се още J. С. Williams (бледорозов, обикновен) и Anticipation (червен, с цветове като на пеония). Заслужава си да потърсите и С. Leonard Messel (яркорозов, полукичест).
Място и почва: Избягвайте варовита почва; при засаждане сложете торф. Мулчирайте с торф напролет. Най-подходяща е леката сянка, но камелиите се чувстват добре и на ярко слънце.
Подкастряне: Не е задължително. През май намалете дължината на тънките, изпочупените и нежеланите клонки.
Размножаване: Чрез отводки наесен или заложете 7-сантиметрови зелени резници в хладен парник.
01.11.2011 г. / Ангелина Костова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022