07.10.2022 година
1564339898.swf
Д
екоративни храсти
  5485  |   0  
Клематис
Clematis
„Кралят" на пълзящите растения - за него ще намерите какви ли не съвети в книгите, а в каталозите разнообразието от сортове е огромно. Засадете на място, където почвата около корените ще е на сянка, а стъблата - на слънце. Разположете камъни или ниски храсти около основата. Извиват се листните дръжки, а не стъблата, така че осигурете подпорки. Всяка година мулчирайте с компост и внимавайте за характерното за клематиса повяхване. Болните стъбла умират изведнъж - отрежете ги веднага.
Сортове: Популярната група се състои от едроцветни хибриди, достигат около 3 м височина. Най-големите цветове са на W. Е. Gladstone (бледолилави, юни - септември). Любими сортове са Nelly Moser (бледорозови цветове с червени ивици, май - юни и август - септември), The President (лилави, сребристи от обратната страна, юни - септември), Jackmanii Superba (виолетовопурпурни, юли - септември), Ville de Lyon (червени, юли - октомври) и Vyvyan Pennell (виолетово-пурпурни, кичести, май - юли). Видовете с по-малки цветове се гледат най-лесно - С. montana (9 м, бели цветове, май) е любимият - негова пъстра разновидност е rubens - с бронзови листа и розови цветове. С. tangutica е с жълти камбанковидни цветове през август. С. alpina е прекрасен пролетноцъфтящ вид. Новият сорт С. orientalis Orange Peel е с плътни и кадифени „венчелистчета".
Място и почва: Почвата трябва да е плодородна и влажна, добре е да е варовита. Слънцето е необходимо на стъблата, но не и на основата на растението.
Подкастряне: Сложно. Леко подкастряйте пролетноцъфтящите веднага след прецъфтяване, а летноцъфтящите - в началото на пролетта. Сортовете, които цъфтят в края на лятото или есента, подкастряйте по-силно - в началото на пролетта отрежете до няколко сантиметра от растежа през изминалата година.
Размножаване: Чрез отводки напролет или заложете зелени резници в минипарник през лятото.
31.10.2011 г. / Ангелина Костова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022