28.09.2022 година
1564339898.swf
Г
радински цветя
  3441  |   0  
Така
Tacca
В природата цъфтящи с черни цветове растения се срещат изключително рядко. Едно от тези екзотични цветя е таката. Тя обитава тропическите райони на Стария свят, където местното население я отглежда, за да приготвя от нея вкусни ястия, шапки, лекарства и не на последно място – наркотични вещества за магическите си ритуали.
В нашите домове таката е истинска екзотика, която се отглежда не само заради красотата, но и заради твърде необикновения й облик. Известна е с имената “черна лилия” и “цвете-прилеп”. Нито с лилиите, нито с прилепите, естествено, таката няма нищо общо. Тя е член на малобройното семейство Такови (Taccaceae), многогодишни тревисти растения с пълзящи коренища и ефектни листа на дълги дръжки, без стъбло. Измежду листата на дълга здрава дръжка израства чадъресто съцветие от дребни червени цветчета и широко разперен околоцветник с разкошен черно-кафяв цвят, обкръжени от дълги “мустаци”. Приликата с прилеп наистина е впечатляваща! Тайнствената почти черна багра на цветовете се обяснява с нуждата на растението да привлече насекоми-опрашители, които отдават съответното внимание и на вкусните за тях “мустаци”.
Таката цъфти почти непрекъснато без ясно изразен сезон за покой. Плодовете са сочни ягоди със семена. За да поникнат, те не трябва да престояват дълго, а да се сеят веднага след узряването. По-лесният начин за размножение е чрез деление на коренището. Това става през пролетта. Коренището се освобождава от старата пръст и се разделя на части, които трябва да имат поне една вегетационна пъпка. Засаждат се в добре дренирани саксии в смес от торф и пясък. В родината си таката расте в подножието на буйните влажни гори, където почвата е винаги леко влажна и рохкава. Висока е и въздушната влажност, поради което растението изисква подобни условия от стопаните си.
За да расте и цъфти, цветето-прилеп се нуждае от светло, но без пряко слънчево огряване място, например северен прозорец. Температурата през зимата не бива да е по-ниска от 18 градуса. През лятото се полива обилно и често се пулверизира или направо облива с топла престояла вода, а през зимата се изчаква горният почвен слой да просъхне добре. За подхранване най-добре е да се ползват торови препарати за орхидеи.

Тайните на успеха

Светлина: Обилна, но без пряко слънчево огряване.
Вода: Щедро поливане и къпане пред лятото, умерена влага през зимата.
Влажност на въздуха: Високата въздушна влажност е еликсир за цветето.
Пресаждане: Всяка година през пролетта.
Подхранване: Няколко пъти през лятото .
11.11.2011 г. / Стойка Жекова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022