Градина » Кала (зантедехия)

 Кала (зантедехия)
Zantedeschia

Напоследък по магазините се появи посадъчен материал от възхитителни растения с красиви цветове под името зантедехия (Zantedeschia). Това не е нищо друго освен добре познатата ни кала. Тези с белите прицветници са на етиопската кала, с жълтите - на кала елиотиана, а с розовите – на ремановата кала. При междувидовите хибриди има и оранжеви, карминени и даже лилави цветове. Растението от семейство Ароидни произхожда от блатата на Южна Африка. Името си дължи на италианския ботаник Зантедески.
При покупката на клубените не се доверявайте на цвета върху рекламната фотография. Обикновено дори при най-добри условия не можем да получим този наситен жълт или розов цвят от картинката. Освен това след опрашването околоцветникът задължетелно придобива зелен цвят. Но не се огорчавайте – различните оттенъци на зеленото между листата и прицветника създават приятна хармония за очите. Листата също са много декоративни. Те са на дълги дръжки, стреловидни, а при много сортове са покрити със сребристо-бели или розови полупрозрачни петна. Клубенът непременно трябва да е твърд и да се виждат живите растежни пъпки. До края на март е крайното време да го засадите, а междувременно може да го запазите в отделението за зеленчуци на хладилника. Почвата трябва да е тежка и богата на хранителни вещества. Саксията трябва да е голяма, в противен случай калата може и да не цъфне. Клубенът се засажда на 10 см дълбочина. Почвата се намокря добре и съдът се поставя в подложка, в която постоянно трябва да има 3-5 см вода. Появят ли се листата, трябва редовно да се пулверизират. Тогава започва и подхранването. В началото се дават азотни торове, а след като цъфне – фосфорни и калиеви. Растението изисква силно слънчево огряване. След като прецъфти, поливането рязко се намалява. Листата трябва постепенно да увехнат. Тогава клубенът се изважда, почиства се от листата и пръстта и се прибира в хладилника, като се покрива със сух торф или пясък.
Зантедехията задължително се пресажда всяка година в нова почва, дори да се отглежда целогодишно. Тогава се разделят клубените, за да се размножи растението. Най-добре е да се разчупват, като всяка част трябва да има поне една растежна пъпка. Частите се подсушават няколко дни и тогава се засаждат, като
отначало се полива по малко.

Тайните на успеха

Светлина: Обича слънцето.
Вода: Почвата трябва да е мокра.
Влажност на въздуха: Висока.
Подхранване: През време на растежа.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Бълхи изсмукват сока от крушите

Крушите често се нападат от обикновената крушова бълха. Презимувалите насекоми излизат рано напролет при температура 2,5°С, а при 10°С снасят до 40 яйца дневно в основата на пъпките, по цветовете и по...

Вирус напада домати, пипер, патладжан

Столбурът е една от най-опасните болести по доматите, пипера, патладжана и картофа. Преносител е цикадката Hyalesthes obsoletus, чиято най-голяма плътност е през юли. Храни се с културни и диви растен...

Защо вишни и череши изсъхват внезапно?

Наши читатели се оплакаха, че в градините им по необясними причини изсъхват вишните и черешите. Понякога това се случва внезапно, наглед без никакви причини. По описаните симптоми смятаме, че ста...

Какво нагърчва листата на черешата

Не е трудно да се установи. Опитаме ли се да разгънем свития като пакет лист, ще видим причинителя - черна въшка. Така се и нарича - черна черешова листна въшка (Myzus cerasi). Има я навсякъде из стра...

Начало