20.10.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  5927  |   0  
Лукът сам ви казва кога да го приберете
Много е важно при производството на лук за глави да определите времето за прибирането му, защото то е свързано с последващото добро съхраняване. Растенията сами ще ви покажат, че времето е настъпило. Началото на този процес се характеризира с пожълтяване на краищата на листата, а около 12-15 дни след това лъжливото стъбло омеква, листната маса поляга на земята и изсъхва.
Когато този процес е на лице, трябва да приберете главите. Следете синоптичната прогноза и изберете продължително хубаво и сухо време. Извадете главите ръчно - чрез изскубване. При по-тежки и сбити почви използвайте мотичка в градините и нож-скоба в нивите, с който се прерязва кореновата система.
Извадените глави обезателно трябва да се просушат за около седмица. Затова ги наредете на земята в редици. След просушаването изрежете стъблото заедно с листата на 4-5 см над шийките. Следва сортиране на луковиците – подберете само здравите глави, без механични повреди и болести. Едва тогава наредете главите в щайги и ги съхранявайте в сухи помещения с ниска положителна температура. Следете влажността в помещението, тъй като при висока влажност на въздуха луковиците започват да загниват.
23.06.2016 г. / ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021