12.08.2022 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  8348  |   0  
Сейте вече разсада за ранни домати
Още в началото на годината трябва да помислим какви сортове ранни домати ще сложим напролет в градината. Доматите, които ще настаните в полиетиленови оранжерии се отглеждат задължително с пикиран разсад. Гъстият разсад се произвежда в отопляеми стъклени оранжерии и във вкопани парници с биотопливо, разположени в полиетиленови оранжерии.
В зависимост от района семената се засяват от 15 януари до 10 февруари. При сеитбена норма 2,0-2,5 г/кв. м (20-25 г на дка) за 1 декар доматен посев е необходима около 10 кв. м. площ за гъстия разсад.

В домашни условия

За малки градини обикновено гъстият и пикираният разсад се отглеждат във вкопани парници с биотопливо, разположени на открито, а в градовете - на остъклени тераси с южно изложение и светли помещения с аварийно отопление.
Семената се засяват в дървени или пластмасови сандъчета. Пикирането се прави в кофички от кисело мляко с предварително направени отвори на дъното, там се поставя по едно растение. Практикува се и директно засяване на семената в кофичките от кисело мляко. В този случай торово-почвената смеска се насипва до 2-3 см от повърхността. После се уплътнява с дъното на друга кофичка, засяват се равномерно 3-4 семена, покриват се с 1,5-2 см торово-почвена смес, отново се уплътнява и леко се полива. Щом настъпи фазата за пикиране се полива и в кофичка се оставя по едно растение. Много трябва да се внимава с поливките - когато слабо завяхнат най-долните листенца. Преовлажнената почва и недостатъчното осветление водят до изтегляне и изнежване на разсада – стъблото става тънко, бледо зелено. Такива растения по-дълго се вкореняват и са по-чувствителни в началните фази на развитие.

Подходящите температури

Оптималната температура за поникване на семената е 24-26 градуса. Ако е по-студено от 10 градуса ще чакате напразно да се покажат стръкчетата. След появяването на котиледонните (първите два целокрайни листа) и първите два същински листа температурата трябва да бъде понижена до 18-20 градуса през деня и 14-15 градуса през нощта.
10.01.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022