Ако сте си засадили късни домати, вече трябва да се радвате не първите им плодове. При добри грижи и нормални метеорологични условия от тях ще берете доста зрели през октомври, а някои въззелени ще ви доузряват, обрани и поставени на подходящо място. И зелените влизат в употреба. Какво е необходимо сега да се направи за тях?
Още в първите дни на септември прекършете върховете им, така както се постъпва и с ранните домати. Това ще ускори наедряването и узряването на плодовете. Няма значение колко съцветия са развити на стъбло – може да са 3, може 4, даже и пет. Важно е да не закъснявате. При по-късно прекършване се формират дребни плодове, които само пречат на образувалите се вече да наедряват. Премахнете и израсналите колтуци.
В началото на септември, ако прецените може, да подхраните пестеливо с малко амониева селитра и суперфосфат, съответно по около 20 и по около 10 г на 10 кв. метра. Много добре ще е вместо минерални торове да направите поливка с разреден оборски или птичи тор. Впрочем не пренебрегвайте поливането. През септември, ако няма валежи, може да ви се наложи да поливате 2-3 или 4 пъти. Поливането е от голямо значение за нормалното наедряване на плодовете. Почвата трябва да се поддържа нормално влажна. Засуши ли се, поливка или дъжд ще предизвикат напукване на плодовете.
Грижа за късните домати е и навременната им беритба. Тя започва през септември и продължава през октомври. Ранна слана може да обезсмисли положения труд. Затова трябва редовно да се следят метеорологичните прогнози. Има ли опасност от слани, обират се и всички добре развити зелени плодове. Те ще доузреят в касетки или други съдове, поставени на закрито. По растенията остават само дребните плодове. Ако опасността от слана се размине и отново се установи добро време, дрбните плодове доста наедряват, защото нямат конкуренти в изхранването. Все за нещо ще ги употребите.
Ако са ви подарили коледна звезда или сте украсили по Коледа с нея дома си, опитайте се да съхраните растението и за следващата година. Много от нас поради незнание след приключване на цъфтежа изхвърл...
Алабашът узрява много бързо – сочните и вкусни стъблоплоди се появяват два месеца след появата на пониците. Техният вкус много напомня този на ряпата или на познатите ни от детството кочани на зелето....
Салатите, които все още са навън или са засети в оранжериите, могат да се разболеят от бактериоза. Причинява я бактерия, която се намира в почвата или в оборския тор. Има две форми на проявление. При ...
Церкоспориозата е много разпространена болест по бананите. Тя напада и уврежда силно листата. По тях се появяват малки, жълтозелени петна, 5-10 мм дълги и 1 мм широки. В началото те се забелязват труд...