Градина » Чрез филизене се регулира силата на лозата

 Чрез филизене се регулира силата на лозата

Някои работи в лозето са направо задължителни, други в зависимост от климатичните особености на района, формировката на отглеждане или подобряване качествата на гроздето се правят по желание. Филизенето, прищипването и изкуственото опрашване при някои сортове са зъдължителни мероприятия за лозаря. Кършенето, прореждане на гроздовете и зърната в тях, колцуването и обезлистването са по-скоро препоръчителни.
Филизене е отстраняване на леторасти (безплодни и плодни), когато са достигнали 10-15 см. Освен леторастите, които се развиват от пъпките, оставени при резитбата, се развиват и леторасти от спящите пъпки по стъблото и рамената, от чеповите пъпки и черните очи, които са безплодни. Същите трябва да се отстранят (филизят), тъй като отнемат част от запасните хранителни вещества на лозата, зашумяват и пречат за развитието на останалите плодни леторасти. Освен това, при благоприятни условия - влага и топлина, от силно развитите лози от едно око (пъпка) се развиват по няколко летораста плодни или безплодни. Те също зашумяват лозите и тяхното отстраняване е наложително. Премахват се и част от плодните леторасти, натоварващи лозите с много плод. Така се регулира добивът и гроздето е по-качествено. Ако се закъснее с филизенето, лозата изразходва безполезно хранителни вещества. То се прави ръчно, с леко натискане основата на филиза. Леторастите и пъпките не се развиват едновременно, затова 7-8 дни след първото филизене направете второ. Тази операция трябва да се извършва всяка година. С нея се регулира силата на лозите и се облекчава следващата резитба.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Ранният патладжан отива в лехата

Всеки който се захваща да отгледа патладжан, трябва да има предвид, че растението е светлолюбиво, обича топлината и влагата. Кореновата му система е относително добре развита, но усвояващата й способн...

Зеленчуковата реколта - хитрости на съхранението

Ще успеете да съхраните зеленчуците по-дълго, ако сте ги обрали в подходящото време. Моментът на прибиране при повечето сортове настъпва малко преди пълното им узряване. Типичен пример са фасулът, гра...

Не забравяйте да загърлите картофите

Картофите, поради ценните си хранителни качества са си извоювали почетно място на нашата трапеза и са нелипсваща част от менюто ни. За получаване на качествени добиви освен засаждането им по познатите...

Защо консервите често помътняват?

Често направени по всички правила консерви след известно време променят цвета си. И тогава възниква въпросът - стават ли за ядене и защо се получава това? Цветът на плодовете и зеленчуците се изменя...

Начало