20.03.2023 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  2248  |   0  
Коварна болест може да ви остави без разсад
Ако вашия разсад се развива много добре и изведнъж на следващия ден го видите оклюмал и полегнал в почвата, то най-вероятната причината за това е болестта сечене по разсада. Сеченето напада само млади растения и критични са фазите от поникване до образуване на дървесина в стъблата.
Сеченето по разсадите се причинява от няколко почвообитаващи патогенни гъби от родовете фузариум, ботритис, питиум, ризоктония и др. Тези гъби са силно разпространени в почви с високо съдържание на органично вещество, в каквито се отглеждат разсадите. Те се намират и в почвите на открито, но най-големи щети нанасят при отглеждането на разсади, когато стъблата на младите поникващи растения са най-нежни и уязвими.
Болестта е лесна за разпознаване - симптомите са потъмняване основата на растението на границата с почвата, стъблото придобива тъмен и воднист вид и растенията полягат. Първоначално загиват отделни растения, после съседните до тях и т.н., като се оформят различни по големина петна, които са огнища на зараза. При силно нападение и когато не се води борба, петната постепенно се разширяват и могат да унищожат разсада до 100 процента.

Има ли спасение

Борбата срещу сеченето по разсада е комплексна: унищожаване на първичната зараза, използване на обеззаразени семена, засяване в обеззаразени торопочвени смески, осигуряване на оптимална гъстота, поддържане в разсадните помещения на здравословен микроклимат, като температурната разлика между нощната и дневната температура да не е повече от 6-8°С. При съмнение за поява на болестта поливките да се редуцират и разсадът да се подсипе със суха смеска. При отглеждане на разсада в лехи на открито да се избират лехи и отцедливи почви в проветриви места.
При поява на сечене болните растения заедно със съседните им здрави се отстраняват и унищожават, а петната се поливат с 2% разтвор на син камък или амониева селитра. Срещу причинителите на болестта растенията се поливат с 0,1% разтвор от проплант 722 СЛ при разход на работен разтвор 5 л/кв.м;. Прилага се и трикратно третиране с 0,15% разтвор от топсин М 70ВП за краставици и домати в оранжерии: І третиране - 3 дни преди пикирането по 3 л/кв.м;, ІІ третиране - 3 дни преди разсаждането по 50 мл разтвор на едно растение, ІІІ третиране - 10 дни след разсаждането по 200 мл разтвор на едно растение. За по-добра ефективност спрямо всички причинители на сеченето се препоръчват и комбинации от посочените фунгициди.При използваве на необеззаразени торопочвени смески преди засяване на семената леглото им се напрашва с 3-4 г/кв.м; меден оксихлорид, а след посипването им се полива с 0,5% бордолезов разтвор.
18.02.2020 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023