Ценните свойства на растителната пепел са известни отдавна. Наши читатели обаче продължават да се интересуват как точно да я използват и при кои растения. Може ли пепелта от печката да замени торенето с изкуствени торове?
Растителната пепел е калиево-фосфорно-калциев тор: Най-голямо обаче е съдържанието на калий. Той е във вид на калиев карбонат, лесно разтворимо във вода съединение, което влияе добре на всички растения, особено върху качеството на продукцията. Пепелта превъзхожда промишлените калиеви торове и особено съдържащите хлор (калиев хлорид). Фосфорът е във вид на трикалциев фосфат и се приема добре, а калцият е като калциев карбонат. При опепеляването азотът излита във вид на елементарен азот, затова растителната пепел не съдържа азот. Тя има още магнезий, карбонати, силикати и микроелементите бор и манган. Има значение от какъв вид растение е получена. Най-богата на калий е пепелта от слънчогледови стъбла, а на калций - от широколистни видове дърва. Колкото тя е по-светлосива, толкова повече са хранителните елементи в нея.
От голямо значение е и начинът, по който се съхранява. Ако е изложена на дъжд, някои елементи се измиват. Най-добре е тя да се оставя в метални съдове. Не се препоръчва да се изхвърля на торището, объркан с пепел оборски тор губи от азота. Растителната пепел не бива да се смесва с минералните торове амониев сулфат, амониева селитра и суперфосфат. Тя може да се смеси непосредствено преди торенето с натриевата селитра, карбамида и калиевата сол. Но най-добре е да се използва самостоятелно.
Маната и оидиума са гъбни болести, които нападат всички зелени части на лозата. Борбата за тях се води през целия вегетационен период - от началото на развитието до началото на узряване на гроздето. А...
Ябълката сравнително добре се приспособява към различни почвени и други условия, което позволява отглеждането й в почти цялата страна. Поради това тя неизменно присъства в любителските смесени градини...
Чимширът е бавнорастящ вид. Той понася добре резитбата. Използва се за изграждане на бордюри, живи плетове и други архитектурни форми и тела. Чимширът е вид, който е силно привързан към влажността на ...
Почти 100 процента от зелените резници на черното френско грозде - касис ще се вкоренят, ако спазвате технологията, която вие ви предлагаме. За начало са ви нужни майчини растения, от които да взем...