Най-малко три-четири седмици трябва да минат от дълбокото обръщане на почвата до сеитбата. Така земята ще се е слегнала. Преди сеитбата почвата трябва да бъде наситнена и подравнена. Дребните семена трудно ще поникнат в едрите буци, а водата ще се стича около тях и те ще остават сухи. А и коренчетата на покълващите семена мъчно ще се хванат за неуплътнена едра почва.
Мястото, където ще сеете, не бива да е прекалено наторено с азот, защото в такъв случай растенията ще са с рехава тъкан и ще са податливи на болести.
Често се задава въпросът – коя е точната дълбочина на засяване. Различна е за различните култури. По-ситните семена се слагат по-плитко, а едрите – по-дълбоко. Може да се каже и друго – дълбочината на засяване да е четири пъти по-голяма от диаметъра на семето. Ако почвата е суха и рохкава, се засява по-дълбоко. Във влажна и свързана почва семената се слагат по-плитко.
Като се съобразите с всичко това, не бива да пренебрегвате и следното: При плитка сеитба растенията по-бързо поникват, защото кълновете по-лесно се справят с почвената кора. Семената се покриват с влажната почва от отворения ред, като отгоре може да се засипе с много тънък слой, който да намали изпарението на влагата.
Качествено грозде се получава, когато десертните сортове не са претоварени с плод. Тогава зърната са едри, вкусни, а гроздовете красиви. Обикновено прореждането се извършва на два пъти. Първото е заед...
За производство на разсада семената на топкарафила (самакитката, турския карамфил) се засяват на открити лехи в периода юли-август. За 1 кв. метър са необходими 1 г семена. Засяват се по-рядко, по въз...
Овесеният корен (Tragopogon porrifolius) е вкусен зеленчук. Кореноплодите му се използват като подправка на супи и ястия, както и като самостоятелни предястия. От свежите листа пък напролет се правят ...
Лозовият материал е основа за производството на качествено грозде. За да сте сигурни в автентичността и качеството на лозите, трябва да купувате от производител, който е регистриран в Изпълнителната а...