Градина » Не закъснявайте с разсаждането на карфиола

 Не закъснявайте с разсаждането на карфиола

Карфиолът е взискателен към условията за отглеждане. Най-добре се развива при температура 14-18 градуса от началния растеж до образуване на главите. При настъпване на горещините (28-30 градуса) главите нарастват бързо, но стават рехави и твърди. При температура под 8 градуса не растат, при минус 4-5 градуса - се повреждат.
Ако сте засели карфиол в топъл парник около средата на януари, разсадът е готов и е време за засаждане. Не закъснявайте. В противен случай има вероятност голям процент от главите да бъдат съсипани от високите температури.
Засаждайте на бразди 50 см една от друга и на 30 см между растенията в редовете. Дългите корени съкратете и намалете листната маса. Така стръковете по-лесно ще се прихванат. Направете дупка с помощта на садило. Поставете растението, притиснете и после в отворената дупка, оставена от садилото, полейте всеки корен.
Не позволявайте на плевелите да задушат карфиола. Много благоприятно за него е шербетуване. В съд с вода се разтваря прегорял говежди или птичи тор и с този разтвор се поливат растенията. Не допускайте засушаване, защото преждевременно образувалата се листна розетка и главите ще са с лошо качество. Трябва да знаете, че въздушната суша при по-ниски температури задържа образуването на главите.
Ранното отглеждане на карфиол е рисково. Защото понякога у нас пролетта е прохладна с продължителни ниски температури. Ако спазвате обаче указанията, ще имате прекрасни глави, те ще са готови още в началото на юни.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Бадемът се засажда наесен

Бадемовите дръвчета трябва да се засаждат през есента, защото развитието им започва много рано и засаждането през пролетта е рисковано. Това е една от най-раноцъфтящите овошки. Цъфти обикновено към кр...

От какво зависи вкусът на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...

Миша опашка се кипри на балкона

Апорокактусът (Aporocactus) е роден в Мексико. В природата са разпространени 6 вида. В домашни условия обаче можете да отгледате само плетовидния апорокактус (Aporocactus flagelliformis), наречен още ...

Зелен фасул виси на низи

Най-често от зеления фасул се правят консерви в буркани. Но понякога се оказва, че нещо не е както трябва и зимнината вместо в тенджерата отива в боклука. Фризерът е другият по-удобен начин за съхране...

Начало