Авокадото произхожда от от Централна и Южна Америка. В Европа може да се култивира само в отоплявани помещения. У нас любителите на екзотика го отглеждат в стайни помещения. Разбира се, при такива условия развитието почти винаги е потиснато.
В родината си авокадото развива мощна красива корона, винаги асиметрична. На височина достига от 6 до 20 м. Овалноелиптичните листа са 15-20 см дълги. Те не опадат. Кожести са и са разположени винаги на върха на разклоненията. В млада възраст за покрити с нежен мъх, а после са гладки. Баграта им е интензивно зелена, леко синкава по периферията. Зеленикавите дребни цветчета са събрани в съцветия. Плодовете са крушовидни, леко сплеснати. Достигат до 20 см дължина.
Това красиво растение може да се засади в специално направени декоративни сандъчета.
Температурата в помещенията трябва да е около 10-12°С. Под 2°С растенията загиват. Ако обаче в стаята е много топло, може да се случи нещо нежелано -листата да опадат. За добрият растеж и развитие е необходима много влага. Няколко години всяка пролет растенията се прехвърлят в по-големи саксии. През зимата авокадото трябва да се полива умерено, а през лятото - изобилно. Всяка година подхранвайте по три пъти с торове за листно-декоративни или с естествени торове. Върховете на новите клонки трябва да се прищипват, за да се получи наистина красив храст.
Направете си заключение от посоченото. Не прекалявайте с отоплението, поливайте и подхранвайте редовно.
За размножаването на този вид може да се използват костилките от консумираните плодове. Те са с твърда обвивка, затова поникват много бавно - близо три месеца. Най-добре е костилката да се прикрепи вертикално в съд с вода, като по-широката част е надолу. Важно е дънцето през всичките тези месеци, докато се развият коренчетата, да е потопено във вода. Вторият вариант е направо да се засади костилката, като се оставя острата част над повърхността на почвената смес. Тя трябва да е богата на хранителни вещества. Съставяйте я от чимовка, добре разложен оборски тор и листовка в равни части. Прибавете й малко пясък.
Голяма част от любителите градинари присаждат дини върху кратуни. Благодарение на това се запазват много стари местни сортове растения и до днес. В случая се постига по-ранно узряване на дините и уве...
Работата по подготовката на розите за зимата трябва да започне по-рано, макар че през последните години климатът леко се е изменил към по-топъл и нашите рози цъфтят почти до ноември. Когато есента е...
Не можем да си представим горещите летни дни без сочните, ароматни, освежаващи дини. Те са вече на полето, но за да се натъркалят повече и по-едри плодове, има още работа за градинаря. Дините са сра...
Уж е едва средата на лятото, а някои дървета вече обличат есенната си премяна - листата пожълтяват и започват да капят без време. Не, не става дума за по-ранна есен. Има нещо, което не е наред. Тези д...