05.12.2021 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  2599  |   0  
Касисът се реже, след като опадат листата
Зрялата дървесина на касиса се реже от края на листопада, т.е. от ноември, до средата на март. Целта през първите години след засаждането е да се оформят храсти, които да започнат по-рано да плододават.
От прикореновата част на касисовите храсти всяка година в зависимост от сорта израстват издънки. От по-ниско разположените пъпки се развиват по-силни издънки. Едногодишните ос новни клони не се разклоняват в го дината на израстването, но през след ващите образуват разклонения от пър ви, втори и трети порядък, които плододават.
Новозасадените растения се съкращават на една или две видими пъпки, а тези, които имат две клонки - съответно всяка по на две пъпки. За да не се повредят пъпките при резитбата, отрезите се правят 4-5 милиметра по-високо от тях и с малък наклон. От останалите след първата резитба видими пъпки, а също и от пъпките по приземната и подземната част на всяко растение, израстват по 3-4, а понякога и повече основни клони. Слабите, плитко засадени и високо съкратени касисови растения през първата година образуват по една-две недостатъчно развити издънки. През втората се запазват 3-4 много добре развити и правилно разположени издънки за бъдещи основни клони. Останалите издънки (ако има такива) се изрязват ниско, почти до почвената повърхност.
През третата година се оставят нови 4-5 издънки и запазените от предходната година 3-4 двугодишни, през четвъртата година - също. С това формирането на храста завършва. В него обикновено има 14-15 издънки (основни клони) на различна възраст.
24.10.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021