В резултат на неправилна резитба, нанасяне на механични повреди при обработката, повреди от вредители и недостатъчни грижи лозите отслабват. Формата им се нарушава и те закържавяват. За възстановяването на жизнеността на такива лози, за да растат и плододават нормално, голямо значение има извършването на правилна резитба. При такива случаи се налага внимателно да се почистят всички сухи части на главината. Да се подменят силно увредените засъхващи рамена и да се оставят къси резервни чепове. При много слаб растеж на лозите за една година не трябва да се оставят гроздове. Появилите се реси се премахват още през пролетта. За да се облекчи формирането, прилага се частична резитба. При това не трябва да се забравя, че възстановяването на лозите само с помощта на резитбата е невъзможно. Едновременно трябва да се прилагат необходимите агротехнически мероприятия. На първо място от тях са добрата обработка на почвата и торенето.
Как да го направим
Изоставените лози, на които една или няколко години не е извършвана никаква резитба, обикновено са с по-голям брой тънки и разклонени рамена и със слабо растящи леторасти. При резитба на такива лози най-напред трябва да се оставят достатъчен брой резервни чепове. За целта могат да се използват леторасти, добре разположени, с оглед бъдещо формиране и които имат поне 4-5 узрели междувъзлия. Тези леторасти се режат на чепове с 1-2 очи. Поради намаленото натоварване ще се развият достатъчно силни леторасти. На следващата година продължава формирането на главините. При смесените резитби се оставят плодни пръчки или стрелки с необходимия брой чепове. При чашовидната резитба постепенно се оформят рамена с чепове с по 2 очи. Занемарените лози трябва да се натоварват значително по-внимателно (1/2 или 1/3 от нормалния брой очи). С подобряване на грижите и засилване на лозите постепенно се увеличава и тяхното натоварване през следващите години.
Всички изброени начини могат да се използват при подмладяване на старите лози. Основното, което трябва да се има предвид, е постепенно изрязване на старите рамена и заместването им с нови по-разгледаните методи.
Правилното подхранване
При отслабналите, изоставени и стари лози още сега е особено наложително внасянето на добре угнил оборски тор по 4-5 тона на декар. При недостиг на органични торове внасянето на съответни количества азот, фосфор и калий, ще спомогне за бързото възстановяване на растенията. Обикновено на тези площи има и изсъхнали лози. Липсващите растения могат да се заместят чрез използване на методите “Обикновен отвод” (отвеждане на пръчка) и “Гъткане” (отвеждане на цяла главина). При резитба по метода “Обикновен отвод” се оставят 2 чепа с по 2 очи. При “Гъткане” освен 2 чепа с по 2 очи, се оставя и една стрелка от добре развита пръчка с 6-7 пъпки.
Черната мана по пипера е разпространена навсякъде в страната. Смята се обаче, че повредите, които тази болест причинява, обикновено не водят до загиване на растенията. Причинява се от гъбата Cladospor...
И след беритбата ягодите имат нужда от хранителни вещества. По това време се образуват нови листа и ластуни и се залагат плодните пъпки за следващата година. Затова се препоръчва да се подхранват едно...
С пикирането на разсадите за производството на ранни зеленчукови култури се цели да се създадат условия, за по-бързото им развитие и укрепване и да се получи по-ранна продукция. Така върху по-малка пл...
През май се засажда средно ранният пипер. Той заема обикновено и най-голяма част от дворните зеленчукови градини, особено в селските дворове. Може би поради ограничената площ се допуска една съществен...