05.12.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  1863  |   0  
Намерете място и за бровалията
Родът Бровалия (Browallia) включва 6 вида едногодишни растения, които произхождат от Централна и Южна Америка. За отглеждане на открито са подходящи два от тях. И двата вида са много подходящи за оформяне на тесни бордюри, които през лятото се покриват с много цветове. Докато не са се разклонили силно, растенията се окопават 1-2 пъти. По късно поникналите единични плевели се изскубват. Полива се редовно.
Бровалия грандифлора развива силно разклоняващо се стъбло и на височина достига до 50 сантиметра. Листата са овално удължени със заострен връх. Цветовете са петделни сини или бели звездички с диаметър 5 сантиметра.
Бровалия вискоза е по-дребна, на височина достига до 30 сантиметра. Растенията са по-компактни и са покрити с много листа. Сините цветове са с красиво бяло око, по-нежни са и достигат до 2 см в диаметър. Много рядко се срещат сортове с бели цветове.
Бровалията не е взискателна към почвата. Развива се добре на различни типове, но реагира силно при недостиг на азот. Когато се наложи да се подхрани, съотношението между основните хранителни елементи азот, фосфор и калий трябва да бъде 2:1:1. И двата вида са топлолюбиви и светлолюбиви.
Бровалията се размножава чрез семена. Засяват се за производство на разсад в началото на април, в полутопли култивационни съоръжения. При температура 20-22 градуса поникват за 2 седмици. От половин грам семена се получават около 1000 растения. На постоянно място разсадът се изнася, когато премине опасността от слани. Растенията се засаждат на 20-30 см едно от друго.
10.05.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021