Размножаването на азалията става чрез резници. Най-подходяща почва е хвойновата, която се използва без специално приготовление. Такава почва се проветрява добре и не задържа излишна влага. Азалията има повърхностна коренова система, затова саксията за нея трябва да не е прекалено дълбока, а по-скоро широка. Пространството между стените на саксията и кашпата трябва да запълните с влажен мъх.
Не по-малко удачно е отглеждането на азалията в сфагнум. Както възрастното растение, така и резниците се нуждаят от повишена влажност на въздуха. За размножаването на азалията се използват резници, които трябва да се отрежат през пролетта от възрастните, но все още невдървесинени клонки.
На дъното на саксията се поставя дренаж на слой 3-5 см, а отгоре хвойнова почва на слой 5-7 см.
Можете да ги вкоренявате в хвойнова почва, торф или в смес от тези две съставки плюс пясък. Вкоренените резници се засаждат в хвойнова почва и се отглежда без саксии в течение на 2-3 години – това ги прави по-силни и устойчиви. Тригодишните растения са готови за засаждане в саксия.
Как да го направите:
1. Отрежете резник с дължина 4-6 см. Под под долната пъпка на листа направете кос срез;
2. Съкратете наполовина долните 2-4 листа;
3. Премахнете всички пъпки и обработете със стимулатор на коренообразуване;
4. Засадете резника на дълбочина 1,5-2 см;
5. Резниците трябва да се опръскват два пъти в денонощието. Температурата на помещението трябва да е 20-30 градуса. Влажността на въздуха – 75-80%, затова поставете съда с резниците в полиетиленов плик.
Ако не закалите предварително разсада, после има голяма опасност растенията да загинат. Когато купувате готов разсад от пазара, питайте продавача къде и как го е произвел. Не слушайте уверенията му, ч...
Поради честите превалявания и захлаждания тази година празът боледува и според описанията на градинарите това е ръжда (Puccinia porri). По листата се образуват множество жълтеникави петна наподобяващи...
При производството на зеле най-голямо стопанско значение има късното полско производство. То задоволява нуждите на населението за прясна консумация и за консервиране. Главестото зеле е взискателно към...
Това интересно растение произхожда от областите на Големите езера в Северна Америка. Познати са 15 вида, но като културни растения се използват само два: Монарда дидима е с високи до 80 см разклоняв...