Размножаването на азалията става чрез резници. Най-подходяща почва е хвойновата, която се използва без специално приготовление. Такава почва се проветрява добре и не задържа излишна влага. Азалията има повърхностна коренова система, затова саксията за нея трябва да не е прекалено дълбока, а по-скоро широка. Пространството между стените на саксията и кашпата трябва да запълните с влажен мъх.
Не по-малко удачно е отглеждането на азалията в сфагнум. Както възрастното растение, така и резниците се нуждаят от повишена влажност на въздуха. За размножаването на азалията се използват резници, които трябва да се отрежат през пролетта от възрастните, но все още невдървесинени клонки.
На дъното на саксията се поставя дренаж на слой 3-5 см, а отгоре хвойнова почва на слой 5-7 см.
Можете да ги вкоренявате в хвойнова почва, торф или в смес от тези две съставки плюс пясък. Вкоренените резници се засаждат в хвойнова почва и се отглежда без саксии в течение на 2-3 години – това ги прави по-силни и устойчиви. Тригодишните растения са готови за засаждане в саксия.
Как да го направите:
1. Отрежете резник с дължина 4-6 см. Под под долната пъпка на листа направете кос срез;
2. Съкратете наполовина долните 2-4 листа;
3. Премахнете всички пъпки и обработете със стимулатор на коренообразуване;
4. Засадете резника на дълбочина 1,5-2 см;
5. Резниците трябва да се опръскват два пъти в денонощието. Температурата на помещението трябва да е 20-30 градуса. Влажността на въздуха – 75-80%, затова поставете съда с резниците в полиетиленов плик.
Кротонът (Codiaeum veriegatum) се отглежда трудно. Красотата му се поддържа, като му се осигурява постоянна температура през цялата година около 18-20°С и висока въздушна влажност. Не бива да се държи...
В стоманено-стьклени оранжерии краставици може да се отглеждат почти през цялата година. За ранното производство семената се засяват от 15-20 октомври и разсадът е готов за засаждане един месец след т...
Откакто се внедри полиетиленовото фолио за оранжерии и тунели, стана възможно по-рано да берем зеленчуци, които традиционно изчакваха топлото време, за да се появят в градината. Ако картофите се отг...
Най-често от зеления фасул се правят консерви в буркани. Но понякога се оказва, че нещо не е както трябва и зимнината вместо в тенджерата отива в боклука. Фризерът е другият по-удобен начин за съхране...