Градина » Хеликония

 Хеликония
Heliconia

Хеликонията е великолепна на открито или в голяма оранжерия. Големите широкоелипсовидни листа показват връзката й с банана, а увисналите, дълги 30-60 см съцветия показват, че е роднина и на стрелицията. Като стайно растение е много по-скромна – отглежда се заради обагрените листа, но трудно, а и не се намира лесно. В крайна сметка май не си заслужава труда.
Х. индика има големи розови листа. Х. илустрис ауреостриата е дори още по-впечатляваща – всеки зелен лист е покрит с тесни жълти ивици под прав ъгъл спрямо централната жилка.

Тайни на успеха

Температура: Хладно или умерено топло, през зимата дръжте при температура 4-10°С.
Светлина: Ярко осветено място; предпазвайте от горещото лятно слънце.
Вода: Почвата трябва да е непрекъснато влажна; през зимата поливайте по-малко.
Влажност на въздуха: От време на време пулверизирайте листата.
Пресаждане: Напролет, всяка година.
Размножаване: През лятото направете стъблени резници; използвайте стимулатор за вкореняването; засейте семена през пролетта.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Не бързайте с брането на мушмулите

Мушмулата е последният плод, който се прибира от овощната градина. Беритбената зрялост трудно се установява по външни признаци. Един от показателите е отделянето на плода от клонката. Мушмулата, както...

Резенето сейте далече от кимион

Резенето може да се отглежда като едногодишно, двугодишно и многогодишно растение. Било е известно на египетските лекари, по читали са го и древните китайци, индуси, рим ляни и араби. Плиний Стари пиш...

Прибирайте зимния спанак, сейте пролетния

Сега се прибира спанакът, който е засят през есента. Розетките му вече са израснали. Листата са едри и сочни, с високо съдържание на витамини и минерални соли, така необходими за нашата храна в раннат...

Горчивите ядки по ябълката

Горчивите ядки /петна/ са непаразитна болест по ябълката, която у нас се проявява навсякъде, където се отглежда този овощен вид. Повредите по плодовете се наблюдават през периода на узряването им , а ...

Начало