Градина » Хеликония

 Хеликония
Heliconia

Хеликонията е великолепна на открито или в голяма оранжерия. Големите широкоелипсовидни листа показват връзката й с банана, а увисналите, дълги 30-60 см съцветия показват, че е роднина и на стрелицията. Като стайно растение е много по-скромна – отглежда се заради обагрените листа, но трудно, а и не се намира лесно. В крайна сметка май не си заслужава труда.
Х. индика има големи розови листа. Х. илустрис ауреостриата е дори още по-впечатляваща – всеки зелен лист е покрит с тесни жълти ивици под прав ъгъл спрямо централната жилка.

Тайни на успеха

Температура: Хладно или умерено топло, през зимата дръжте при температура 4-10°С.
Светлина: Ярко осветено място; предпазвайте от горещото лятно слънце.
Вода: Почвата трябва да е непрекъснато влажна; през зимата поливайте по-малко.
Влажност на въздуха: От време на време пулверизирайте листата.
Пресаждане: Напролет, всяка година.
Размножаване: През лятото направете стъблени резници; използвайте стимулатор за вкореняването; засейте семена през пролетта.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Особености на листното подхранване

Течните комплексни торове за листно подхранване се използват в овощарството, лозарството, зеленчукопроизводството и др. Те се прилагат профилактично - когато се очаква растенията да преминат критичен ...

От какво се нуждае стайната тръстика

Растението Scirpus cernuus, наричано още стайна тръстика, произхожда от субтропичните региони на Средиземноморието. Това е многогодишно тревисто растение с изящни тънки листа, които, подобно на струи ...

И сега може да засадите зюмбюли и лалета

Ако не сте успели по някаква причина да засадите купените луковици на лалета, нарциси и зюмбюли, то не е задължително да ги изхвърляте. Ако обаче не можете и да ги съхраните до пролетта, можете да се ...

Съхранете дините до зимата

Дините и пъпешите се съхраняват в закрито помещение, наредени на лавици на един или два реда с опашките нагоре, така че плодовете да не се докосват. Температурата на съхранение трябва да е не по-висок...

Начало