Градина » Стрептосолен (мармаладен храст)

 Стрептосолен (мармаладен храст)
Streptosolen

Главната забележителност на стрептосолена са големите съцветия с портокалова багра, които се появяват на върха на всяко разклонение през пролетта или лятото. Стъблата се нуждаят от някаква подпора – може да привържете централното стъбло към колче и да придадете на растението стъблена форма. Стрептосоленът се деформира с възрастта, особено ако почвата не е постоянно влажна. Изберете му добре осветено място, най-вече през зимата.
С. джеймсонии достига височина 120-180 см, ако не се подрязва. Стъблата му са слаби. Най-добрият начин да отгледате това разклонено растение в остъклена градина, е да го закрепите към стената.

Тайни на успеха

Температура: Умерено топло – минимална 10°С през зимата.
Светлина: Ярка; без пряка слънчева през лятото.
Вода: Почвата трябва да е непрекъснато влажна.
Влажност на въздуха: От време на време пулверизирайте листата.
Пресаждане: Ако е необходимо, след прецъфтяване.
Размножаване: Направете стъблени резници през пролетта или лятото.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Нов метод за размножаване на орехи

Орехът е еднодомно разделнополово, предимно опрашващо се от вятъра растение. Характерно за него е, че мъжките и женските цветове при отделните сортове и форми цъфтят неедновременно. Ясно е, че орехови...

Болести нападат луковиците в мазето

Извадени са вече луковиците на лалета, нарциси, зюмбюли и кокичета и се съхраняват по мазета и прохладни помещения. За да имате и през следващата година обилен цвят, трябва да ги преглеждате внимателн...

Кога да изнесем цветята навън

През последните години времето ни поднася такива изненади, че не винаги можем да ви препоръчаме кога е най-точният момент за изнасянето на саксийните растения на свеж въздух. Трябва да имате пре...

Как се размножава марантата?

Големият интерес към марантата дължи на впечатляващите декоративни качества на листата й - едри, елипсовидноовални, бледо- или тъмнозелени, покрити с кадифено меки различно оцветени ивици, те привлич...

Начало