Градина » Пандорея

 Пандорея
Pandorea

Пандореята е тропическа лиана, която цъфти с необикновено красиви цветове. Това всъщност се отнася за всичките й роднини от семейство Бигнониеви. Родът включва 8 вида, които произхождат от Австралия, Малайзия и Южна Африка.. Името й е свързано с древногръцката митилогия. Пандора е красива девойка, която получила от Зевс кутия, в която били затворени всички беди. Въпреки забраната тя я отворила и оттогава нещастията се пръснали между хората. Разбира се, цветето е кръстено на Пандора заради красотата й и заради обилните семена, които се пръскат с “взрив” при узряване, а не защото носи нещастие.
Обикновено по нашите географски ширини се отглежда жасминовидната пандорея, която през лятото украсява балкони и градини, а през зимата обитава топлите стаи. Жасминовидна е наречена, защото листата и ароматът й са много близки до жасминовите. Като саксийно растение пандореята достига до около 6 м дължина. Това налага да й се осигури опора или стълбичка, по която да се увива. На фона на яркозелените листа с особен ефект изпъкват прекрасните ароматни цветове. Те са обагрени в нежен розов цвят, достигат до 5 см в диаметър и са събрани в големи съцветия.
Тази дъщеря на тропиците не се бои от палещите лъчи на лятното слънце. Може да понесе и лека сянка, но това веднага се отразява на цъфтежа. Свежият въздух в градината или на терасата спомага за доброто й развитие. Водата също трябва да се дава в изобилие, но да се следи да не се задържа в подложката.
През зимата саксията се прибира ва топло и светло помещение. Полива се редовно, без да се прекалява. Оросяването се отразява благоприятно.
През пролетта се пресажда в добре дрениран съд в съответствие с големината на растението. Почвата трябва да е лека и богата. Тогава се прави и лека обрезка, а изрязаните части се използвата за размножение.
Пандореята се размножава със семена, резници и отводи. Това се прави през пролетта и обикновено поникването и вкореняването са успешни.
Когато си завъдим няколко пандореи, може да експериментираме, като оставим едно-две растения през зимата навън. Засаждаме ги направо в добре наторена почва и ги покриваме със слама, листа и други материали срещу измръзване. Ако през пролетта израснат отново, можем да си ги отглеждаме като градински храсти.

Тайните на успеха

Светлина: Обича силно слънце.
Вода: Полива се редовно, без да се задържа излишна влага.
Влажност на въздуха: Няма претенции.
Подхранване: През лятото с торове за цъфтящи растения.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Лешникът бързо привиква към всяка градина

Не всички растения могат лесно да се приспособят към всякакви растителни съобщества и към условията на обитание, както лешникът. А и не от всяко растение могат да се очакват толкова много форми, които...

Как да ускорите растежа на отделните клонки

Случва се при формирането на коронките на дръвчета да я няма клонката на нужното ви място или ако я има, тя да е по слаба от друга, която расте, където не ви трябва. В такъв случай може да си послужит...

Какво можем да засеем пред прага на зимата

Биологичната същност на някои зеленчукови растения дава възможност да се засяват пред прага на зимата. Такива например са салатите, магданоза, копъра, морковите, грахът, баклата. Първата половина на д...

Ранното зеле отива в лехата

Благоприятните условия за засаждане на ранното зеле на открито настъпват от средата на март. Изберете му защитена от северните ветрове и място в градината. Дълбоко обработена и наторена още през есент...

Начало