Градина » Защитете дръвчетата от гризачи

 Защитете дръвчетата от гризачи

Повредите на кората са най-опасни за дърветата и могат да доведат до гибел само в случай, че кората е обелена по цялата окръжност на ствола, тоест на пръстен. В този случай можете да спасите дървото с помощта на т. начереното “мостуване” от кора. за тази цел е нужно да отрежете парче кора от най-големия неповреден клон на пострадалото дърво. Много важно е да срежете кората по дължина, а не перпендикулярно на клона. Ширината на мостчето трябва да бъде около 2 см, а дължината му зависи от размера на повреденото място. Мостчето трябва да се постави на оголената повърхност на ствола тава, че да съедини неповредената връхна и долна част на кората на дървото, като след това плътно се връзва с връзка от натурален материал. Кората на мястото на прикрепване към мостчето трябва да се изреже така, че на мястото на съединение те да прилягат плътно едно към друго. Ако стволът е дебел, то такива мостчета е най-добре да се направят на няколко парчета равномерно по цялата окръжност на дървото.
Оголените места между мостчетата се замазват с градинска замазка. Този начин ще помогне на дървото да възстанови покривните си тъкани.
Ако повредите на кората са нанесени по дължината на ствола и са останали места, където кората е изгризана от корените до върха, то повредените места трябва да се замажат с овощарска замазка и дървото ще се възстанови.
Зайците особено много обичат младите фиданки, които от нанесените повреди боледуват и загиват, затова е много важно преди зимата да се погрижите за защитата на дърветата от гризачите. За тази цел стволовете на дърветата се връзват с рогозки, слама, елови клонки (върховете нагоре), перфорирана пластмаса или друг здрав, но дишащ материал, за да могат стволовете да не се задушават. Особено внимателно трябва да покриете долната, прикоренова част на дърветата. Преди тази операция почвата малко се отгребва около ствола, а след покриването стволът отново се засипва с пръст.
Най-ефективно е да предпазите дърветата с помощта на ограда на всяко дръвче с метална тел. Дребната мрежа ще ви помогне да защитите ствола не само от зайци, но и от мишки.
За защита на цялата градина от зайците ще ви помогне устройството на огради от метална мрежа или някакъв друг здрав материал, желателно е метален и с фундамент, около целия участък. Това трябва да направите задължително, ако дръвчетата в двора ви са все още млади.

Автор: Вестник за градината

Представяме Ви:

Листните въшки могат да съсипят розите

Миналата година листни въшки нападнаха розите ми. Какво бих могла да направя, за да ги избавя от тази напаст, ако се появи и тази година? Моника Димитрова Изразът ви напаст е съвсем сполучлив....

Захващайте се с прибирането на орехите

На много места в страната вече берат орехите. Това е фасулска работа - биха казали мнозина. Но не е съвсем така. Избързването е толкова вредно, както и закъснението. Околоплодниците на полузелените пл...

Дълги тиквички на терасата

Отглеждането на дългите тиквички по нищо не се различава от грижите, които полагаме за тиквичките за готвене. Почвата трябва да бъде добре обработена и наторена. Засаждат се в средата на април 2-3 сем...

Подхранвайте вторите култури, за да родят повече

Зеленчуците, които се отглеждат като втори култури изискват подходящо торене, което да бъде съобразено със специфичните климатични условия на летния сезон. Високите температури, голямото изпарение, ни...

Начало