Козметични рецепти » Всичко за блондинките

 Всичко за блондинките

„Да си руса е много удобно - светлата коса е естествено украшение, особено ако си облечена в черно от главата до петите." Така поне мисли Донатела Версаче, вдъхновила прочутия си брат Джани да създаде парфюма „Блонди". Прехвърлила отдавна 40-те, тя не се притеснява, че може да изглежда вулгарно с дългата си, изрусена почти до бяло коса: „Смятат блондинките за лекомислени и дори глупави, но това е измислица на брюнетките", заявява категорично Донатела, когато я питат не мисли ли за промяна.

Назад в историята

Независимо от епохата, най-важното предимство на русокосите е във факта, че се срещат рядко и се възприемат като нещо екзотично. Неслучайно най-ценният трофей на древните римляни по време на набезите им на Север са германски и скандинавски красавици. Омагьосващият чар на плен-ничките кара завистливите римлянки да си правят перуки от косите им и да изпробват какви ли не начини за изсветляване на тъмните си къдрици. С най-голяма популярност тогава се ползвала смес,включваща цвят от бъз, орехови черупки и пепел, която се смесвала с винена утайка, богата на танин. Нанасяла се върху косата и тя не се миела няколко дни. В резултат се получавал заветният зла тист оттенък.
През Ренесанса любим цвят на жените става зла-тисторижият „тициан", наречен така в чест на художника, който го прославя с картините си. Почти всички езически богини в платната на Тициан, Боти-чели, Тинторето, Веронезе имат медноруси коси. Също като на аристократките от Венеция и флорен ция, на които били известни много рецепти за боядисване. Най-ефикасната от тях включвала гума арабика, сок от хилядолистник и обилна слънчева светлина. Е, процедурата водела понякога до топли нен удар, предизвиквала изгаряния на кожата и кръвотечение от носа, но както знаем, красотата иска жертви.

Еликсирът на младостта

През 19 век косата с цвят, различен от естествения, се смятала за признак на лош вкус и женските списания упорито поддържали тезата, че уважаващата себе си дама не би се изрусила. Въпреки това точно през 1867 г. британският аптекар и парфюмерист Тейли и френският фризьор Юго демонстрират на Парижкото изложение изобретения от тях еликсир, наречен „Вода от извора на вечната младост". Всъщност става въпрос за кислородна вода, най-радикалното средство за обезцветяване, използвано и до ден днешен.

Светлата коса - предимство и не съвсем

Благодарение на Холивуд, през 20 век русите красавици стават символ на сексапила и чувствеността, а думата блондинка се превръща в етикет, при това достатъчно изчерпателен. Качествата на всяка златокоса особа се възприемат през призмата на русата растителност по главата й. Ако е с добро сърце, тя е същински ангел, ако е весела и твърде общителна - има лековато поведение. Щом не е достатъчно съобразителна, е пълна глупачка. Раждат се и хиляди вицове по темата, например следният: „На масата седят умна и глупава блондинка, а пред тях има 100 долара. Коя ще ги вземе?" Сигурно сте познали отговора: „Глупавата, понеже умни блондинки няма."

В центъра на вниманието

Нашумелите днес холивудски звезди са почти изцяло със светли коси. Срещат се, разбира се, и брюнетки като Катрин Зита Джоунс, но тя е по-скоро изключение, екзотичен щрих в общата палитра. Сигурно не е случайно - известният стилист Джон Фрида смята, че дори няколко изсветлени кичура правят жената по-млада и свежа, а покойният Джани Версаче отбелязва веднъж, че щом някой модел се изруси, кариерата му тръгва шеметно нагоре. И дава за пример Надя Ауерман, Линда Еванджелиста, Каролин Мърфи.
Важна роля за експанзията на блондинките изиграва и разцветът на минимализма през 90-те години - строги линии, сиво-черна гама. Какво по-добре от русата грива може да вдъхне живот на подобен гардероб? Времето лети бързо, но и сега, когато модата отдавна се е отказала от сдържаността, за да заложи на женствеността и романтиката, блондинките не се предават - водещите топмодели бързат да се боядисат в бебешко русо, което е една от хитовите тенденции на сезона.

Проблемите

Да станеш блондинка е лесно, но да поддържаш цвета е скъпо и трудно удоволствие, затова заемете се сериозно със задачата си - ако сте знойна брюнетка например, няма да минете без обезцветяване, при което структурата на косъма се променя необратимо. А и да си руса е все едно да си облечена в бяло - светлата коса трябва да е идеално подстригана и оформена, понеже всеки недостатък бие на очи. Тя се изтощава и замърсява бързо, цветът й се променя от състава на водата, зависи и от броя на изпушените цигари, от качеството на шампоана и балсама (повечето балсами предизвикват потъмняване). И още нещо - ако решите от руса да станете пак кестенява или чернокоса, има голяма вероятност след първото измиване на боята косата ви изведнъж да придобие зеленикав оттенък - третираният с химикали косъм не може да задържи новия цвят. Не предприемайте подобни експерименти сами, а се доверете на добър професионалист. Така няма да съсипете и косата, и настроението си за няколко месеца напред.

Златните правила

• Ако въпреки всичко поискате да направите решителната крачка и да се превърнете в блондинка, не забравяйте, че колкото по-тъмна е косата ви, толкова по-топъл трябва да е нюансът на русото.
Не е желателно първия път да се изсветлявате с повече от три тона.
Силно изрусената коса може да не хармонира с тена на лицето ви - някои бивши брюнетки и настоящи блондинки изглеждат доста ефектно, но само при подходящо осветление и под плътен слой фон дьо тен. На ярка слънчева светлина и без грим обаче те представляват странна гледка и дори на плажа им се налага да прибягват до услугите на декоративната козметика.
Изрусите ли се, налага се да преразгледате начина, по който се гримирате. Веждите ви например могат да са по-тъмни от косата, но контрастът не бива да е драстичен.
Светлата коса изисква и промени в гардероба. Докато кестенявите дами могат да носят какви ли не цветове, не на всички блондинки отиват виолетово, жълто и бежово.

Кой е вашият нов цвят?

Тъмна коса, светли очи и розова кожа
Отива ви пепеливо русо - от най-тъмно до много светло. Откажете се обаче от рижите нюанси, които ще засилят червенината на лицето ви.

Бледа кожа, тъмна коса и кафяви очи
За вас е цялата гама от топли цветове - пшеничено, златисто, медено.

Руса коса и светли очи
Ще ви разкрасят изтънчени оттенъци като платинено и скандинавско русо.

Побеляла коса
Изберете си цвят в зависимост от тена на лицето: топъл при бледа кожа и студен - при розовееща.

Автор: Снежана Кънева

Представяме Ви:

Гримиране за начинаещи

Усилията да изглеждаш добре започват с правилното гримиране, а това никак не е лесна работа. Направо си е цяла наука и се изисква да имаш усет към цветовете. Какво трябва да знаете предварително...

Маска от ягоди предпазва от стареене

В ягодите съдържанието на витамин С е много по-голямо, в сравнение с това в грейпфрутите, също и в портокалите. И точно по тази причина подхранващата маска за кожата трябва да се приготвя от този плод...

Милитъри стилът – винаги модерен

Модните дизайнери са категорични, че стилът милитъри е винаги актуален. На първо място, защото е практичен в градските условия. Заимстван от...

Какво цвете сте?

Често сравняват женитес цветя. Разбира се, общите неща са видими! А от теста може да се разбере кое цвете най-добре ще разкаже за вас! ВЪПРОСИТЕ 1. Често ли се влюбвате? А. Ако срещна...

Начало