31.03.2023 година
1564339898.swf
Л
екарска консултация
  3074  |   0  
Каква е ролята на витамин В6 (пиридоксин)
Имам разнообразни смущения - обясняват ги с настъпващия климакс. Настояват да вземам витамин В6 - защо? Каква е ползата от него и как да си го набавя?

Витамин В6 (пиридоксин) е сравнително "млад витамин" - открит е през 1934 г., но днес е проучен много добре. Той се образува частично в червата на човека при дейността на намиращите се там полезни микроорганизми. Не се натрупва в черния дроб - 8 часа след консумиране на храната се отделя чрез урината. Сравнително стабилен - не се разрушава от топлина и кислород, но е чувствителен на светлина. При увреждане на нормалната чревна флора от микроорганизми (заболяване, дефектно хранене,лечение с антибиотици) се появява недостиг на витамин В6, което се отразява неблагоприятно на организма.
Една от важните му функции е да поддържа баланса на женските полови хормони (затова е известен като най-женския хормон) но е необходим и на мъжете, защото участва във важни процеси в организма. Това е основната причина да ви препоръчат витамин В6 (поради менопаузата). Освен това е особено необходим на жените, употребяващи противозачатъчни средства.
Витамин В6 участва в основните функции на мозъка, кръвта, сърцето и кръвоносните съдове, имунната система. При обмяната на белтъчините осигурява аминокиселините. Поддържа нормалното ниво на кръвната захар и мазнините. Необходим е за нормалния баланс на водата и важните соли (главно натрий и калий). Участва в поддържането на необходимите антитела срещу различните вредности.
Поради тези си качества витамин В6 се препоръчва при: стрес, физическа и умствена умора, преклимакс и климакс, при лечение с антибиотици, против стареене, атеросклероза, артрити, сърдечно-съдови заболявания. Необходимата дневна доза от витамин В6 е 1,5 - 3 мг. При посочените по-горе условия и заболявания дозите е неколкократно по-висока.
Освен чрез хапчета и биопродукти, можете да си набавите витамин В6 чрез храната: зърнени растения, орехи, картофи, спанак, карфиол, кочанът на зелето, моркови, домати, череши и ягоди, портокали, лимони, банани и т.н. В продуктите от животински произход: риба, пилешко и свинско месо, яйца, черен дроб.
07.11.2014 г. / д-р Емил Георгиев
Най-четеното в "Лекарска консултация"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023