31.05.2023 година
1564339898.swf
Б
илки
Пирей
Agropirum repens (L.) P.B.
Сем. Житни - Poaceae (Gramineae)

Описание:

Многогодишно тревисто растение с цилиндрично, кухо, гладко и членесто стъбло, високо до 1,5 м. Коренището е силно развито, с множество подземни издънки. Листата са тънки и плоски. Цветовете са синкави или бледожълти, събрани на върха на стъблото в двуредни съцветия - класчета, с две плевици (горна и долна), заострени, без осилче, с две ципести образувания навътре. Тичинките са 3-4 червеникави близалца. Плодът е сраснал с горната плевица, сух и едносеменен. Цъфти м. юни - август.

Разпространение:

Из пасищата, ливадите, тревистите места, лозята, край пътищата до 1600 м н.в. в цяла България.

Употребявана част:

За медицински цели се събират коренищата на растението.

Бране и сушене:

Коренищата се вадят в ранна пролет, м. април, или наесен след увяхване на растението, м. септември. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 50°С. Изсушената билка е с жълтеникавобял цвят, без мирис и със сладникав вкус.

Действие и употреба:

Пикочогонно и омекчително действие. Употребява се при подагра, увеличена простатна жлеза, стомашни и чревни болки, пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, трудно уриниране, болести на черния дроб, жлъчката и далака.

Рецепта

2 суп. лъжици от нарязаните коренища се варят 10 мин в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.
24.05.2010 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023