23.06.2017 година
Т
емата
 5379 |  0 
Вашите гозби с есенни зеленчуци
ЕЛЕНА НИКОЛОВА, с.ЯМНА

Пилешки бутчета със зеленчуци

Прoдукти: 4 пилешки бутчета, 3 моркова, 2 глави лук, 3 скилидки чесън, 150 г сладка царевица, 2 печени чушки, 1 ч.ч. бира, сол, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Измиваме пилешките бутчета и ги запържваме в мазнина до полуготовност. Изваждаме ги и в същата мазнина задушаваме нарязаните на кръгчета моркови, наситнения лук и счуканите скилидки чесън. Накрая прибавяме царевицата и печените чушки нарязани на ивици. Наливаме 1 чаша бира, посоляваме на вкус и връщаме бутчетата. Оставяме ястието да ври на слаб огън до пълна готовност. Преди сервиране поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Зеленчукова мусака

Прoдукти: 1 кг картофи, 2 глави лук, 3 печени червени чушки,3 скилидки чесън, 3 с.л. олио, 6 домата, сол, черен пипер, магданоз; за заливката: 4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 к.ч. настърган кашкавал или сирене.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги нарязваме на кубчета. Нарязваме на ситно лука, чушките и чесъна и ги запържваме в мазнината. Прибавяме нарязаните на дребно домати и подправяме със сол, черен пипер и магданоз. В намазнена тавичка редим половината от картофите, върху тях слагаме запържените зеленчуци, а отгоре - останалите картофи. Изсипваме заливката и запичаме във фурната до получаване на коричка.

ЕЛЕНА СТОЯНОВА, гр. СЛИВЕН

Яхния с царевица

Прoдукти: 1 к.ч. ситно нарязан лук, 1 к.ч. нарязана на дребно целина, 1 к.ч. нарязани на кубчета картофи, 2 ч. ч. пресни царевични зърна, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч. л. сол, червен пипер, маргарин на вкус.

Нaчин на приготвяне: Заливаме лука, целината и картофите с 2 ч. ч. вода и варим на слаб огън, докато омекнат. Добавяме царевицата и оставяме да ври с другите зеленчуци още няколко минути. Наливаме млякото и оставяме да заври. Прибавяме подправките и отстраняваме от огъня. Сервираме яхнията гореща.

Гулия със зелен грах

Продукти за 2 порции: 500 г гулия, 200 г зелен грах, половин връзка магданоз, 2 с.л. олио, 3 с.л. краве масло, захар, сол, чубрица, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Избираме млади гулии, почистваме ги и ги измиваме неколкократно. Нарязваме ги, задушаваме в олио и посоляваме. В отделен съд задушаваме граха в маслото, добавяме черен пипер и малко захар. Когато зеленчуците и в двата съда омекнат, ги смесваме и внимателно разбъркваме с дървена лъжица. Посипваме със ситно нарязания магданоз и поднасяме ястието топло.

ИВАНКА АНКОВА, с.ИСКРЕЦ

Патладжани и чушки в орехов сос

Прoдукти: 12 чушки, 3 патладжана, 1 ч.ч растително масло, 1/2 ч.ч орехови ядки, 6 скилидки чесън, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжаните и ги нарязваме на филийки. Посоляваме и ги оставяме да се отцедят, след което ги изпържваме в мазнината. Почистваме чушките от капачето и от семките и също ги изпържваме. Счукаваме чесъна и ореховите ядки, слагаме ги в останалата мазнина и ги заливаме с малко вода. Посоляваме и кипваме на огъня. С този сос заливаме патладжаните и чушките, които сме наредили в чиния. Украсяваме със стръкче пресен магданоз или поръсваме с малко орехи.

РОЗА ДИМИТРОВА, гр.ВИДИН

Ориенталски сос от чушки

Прoдукти: 500 г чушки, 3-4 глави лук, 2 скилидки чесън, 2 с.л. олио, 1 с.л. оцет, 1 щипка захар, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Измиваме чушките, почистваме ги от семето и заедно с лука и чесъна ги прекарваме през месомелачка. Задушаваме сместа в олио за 15 минути на слаб огън. Добавяме подправките и разбъркваме добре.
Сосът е подходящ към печени меса.

ПЕТКО ГЕОРГИЕВ, гр. ПЛЕВЕН

Есенни зеленчуци с яйца на очи

Прoдукти: 500 г карфиол, 200 г брюкселско зеле, 400 г картофи, 4 стръка целина, 4 с.л. масло, 4 яйца, 2 ч.л. олио, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички. Нарязваме брюкселското зеле на кръгчета, картофите - на кубчета, целината - на дребни парченца. Варим всички продукти 7-8 минути, изваждаме и ги отцеждаме. Загряваме маслото в тиган и задушаваме зеленчуците. В отделен тиган загряваме олиото и изпържваме яйцата на очи. Подправяме зеленчуците и яйцата със сол и черен пипер на вкус. Във всяка порция зеленчуци слагаме по едно яйце и сервираме.

МАРИЯ КОЗЛОДЖОВА, с.ЯВРОВО

Пълнени патладжани с орехи

Прoдукти: 1 кг патладжани, 200 г домати, 2 глави лук, 1 ч.ч. орехови ядки, 1 ч.ч. олио, 300 мл прясно мляко, 3 яйца, 2 с.л. брашно, магданоз, черен пипер, вегета, сол.

Нaчин на приготвяне: Отрязваме капаче на патладжана по дължина и издълбаваме като лодка. Посоляваме и оставяме 20 минути да се отцеди горчивината. Задушаваме в част от олиото нарязания лук, доматите и издълбаната вътрешност на патладжана. Прибавяме счуканите орехи, магданоз и черен пипер. Посоляваме с вегета и пълним издълбаните патладжани-лодки. Покриваме с отрязаните капачета и слагаме в тава. Заливаме с останалата мазнина и малко гореща вода и печем в умерена фурна. Малко преди да ги извадим от фурната заливаме патладжаните със смес от яйцата, брашното и прясното мляко. Печем до зачервяване на заливката.

МАРГАРИТА АНГЕЛОВА, гр.СОФИЯ

Прясно зеле с ябълки

Прoдукти: 1 кг зеле, 500 г ябълки, 1 малка глава лук, 50 мл олио, бял винен оцет, захар, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистените ябълки и зеле нарязваме на тънки парченца. В олиото запържваме до златисто ситно нарязания лук. Разстиламе лука в тенджера, а отгоре последователно редим на пластове зелето и ябълките. Смесваме оцет и вода на вкус (общ обем 250 мл), към тях добавяме 1 щипка захар и посоляваме. С тази пикантна марината заливаме подредените лук, зеле и ябълки и слагаме на силен огън да заври. След това задушаваме ястието на слаб огън под плътно прилепнал капак на тенджерата. Сервираме го като самостоятелно постно ястие.

ВИОЛЕТА ДРАГОВА, гр.КАЗАНЛЪК

Пилешко с моркови и алабаш

Продукти за 4 порции: 400 г бяло пилешко месо, 350 г моркови, 300 г алабаш, 200 г грах от консерва, 2 с. л. олио, 1/2 ч. ч. зеленчуков бульон (може и от кубче), 1/2 ч. ч. кисело мляко, кориандър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме пилешкото месо, нарязваме го на лентички и го изпържваме в сгорещеното олио. Прибавяме граха, нарязаните моркови и алабаш и задушаваме. Сипваме бульона, подправяме с черен пипер и сол и варим 10 минути под капак. Преди сервиране разбъркваме с изцеденото кисело мляко, разбито с щипка кориандър.

ГИНКА ДИМИТРОВА, гр.КАРНОБАТ


Риба с грозде на фурна

Прoдукти: 500 г филе от риба, 4 ч.ч. бяло грозде без семки, 3 с.л. ситно нарязан лук, 3 с.л. масло, 50 мл сухо бяло вино, 50 мл вода, 1 жълтък, 1/2 ч.ч. кисело мляко, 2 с.л. разбита сметана, щипка смлян бахар, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме гроздовите семена, слагаме ги в тенджерка и заливаме с вода, колкото да ги покрием. Варим 3-4 минути и ги отцеждаме. В малка тавичка разтопяваме 2 с.л. масло и прибавяме лука. Отгоре нареждаме измитото, подсушена и нарязано на парчета рибно филе. Поръсваме с бахар, посоляваме и заливаме с виното и водата. Покриваме съда с капак или алуминиево фолио и задушаваме 10-15 минути. Изваждаме от фурната, слагаме гроздето и заливаме с разбитата сметана, киселото мляко, жълтъка и останалото масло. Връщаме във фурната и запичаме леко. Поднасяме ястието горещо.

Пълнени пиперки със зеленчуци и сирене

Прoдукти: 750 г пипер, 100 мл олио, 50 г краве масло, 200 г картофи, 1-2 моркова, 3-4 домата, 2 глави лук, 1 парче целина, 150 г сирене, 2 яйца, 250 мл прясно мляко, 1 глава чесън, половин връзка магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме пиперките, измиваме ги и отстраняваме семето. Посоляваме ги отвътре. Задушаваме до омекване лука, морковите и целината, нарязани на дребни кубчета. Прибавяме картофите, също на кубчета, част от доматите и чесъна на филийки. Добавяме и натрошеното сирене, накълцан магданоз и сол на вкус.
С приготвената смес пълним чушките и редим в тавичка, на дъното на която сме сложили останалата част от доматите и малко вода. Заливаме с разтопеното масло и печем чушките почти до готовност. Заливаме ги със смес от прясното мляко и яйцата и допичаме. Поднасяме с клонка магданоз.

РОСИЦА ПЕТРОВА, гр.СОФИЯ

Баница с праз и гъби

Прoдукти: 500 г готови кори за баница, 250 г гъби печурки, 5-6 стръка праз лук, 3-4 с.л. олио, 2 яйца, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме праза и го запържваме в 4 с.л. олио. Добавяме нарязаните гъби. След като се запържат, подправяме с черен пипер и оставяме сместа да се охлади. Слагаме яйцата и разбъркваме. В намазнена тава редим от готовите кори, поръсваме с мазнина (олио или масло) и на всеки два реда слагаме част от плънката. Поливаме наредената баница с олио и печем в предварително загрята фурна.

ВЕЛИЗАР ЦВЕТКОВ, гр. ВРАЦА

Есенна яхния

Прoдукти: 750 г шарено свинско месо, 6-7 стръка праз лук, 1 глава кромид лук, 3-4 червени домата, 100 г олио, полови връзка магданоз, половин връзка копър, 1 ч.л. червен пипер, 1 зелена чушка, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го задушаваме в мазнината с малко топла вода. Като поомекне, добавяме ситно нарязания лук и чушката, а после и нарязания на парчета с 3-4 см дължина праз лук. Като омекне праза добавяме настърганите домати, наситнените магданоз и копър и червения пипер. Посоляваме на вкус и доваряваме на тих огън.

ПЪРВОЛЕТА НАКОВА, гр.СОФИЯ

Зеленчукова пита

Продукти за тестото: 100 г извара, 200 г брашно, 1 яйце, 3 с.л. мляко, 1/2 ч.л. сода, 4 ч.л. бакпуловер; зa плънката: 200 г броколи, 6 средно големи домата, 2 моркова, 1 зелена тиквичка, 4 филийки шунка или салам „Закуска”, 200 г мек кашкавал, 10 яйца, 100 мл прясно мляко, 150 мл сметана, 2-3 скилидки счукан чесън, 1 ч.л. черен пипер, 1 щипка индийско орехче, 1 връзка магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Омесваме продуктите за тестото и разточваме дебела кора. Поставяме я в намазнена тавичка и издигаме борд 5 см около стените на съда. Бланшираме нарязаната на кръгчета тиквичка, морковите и розичките броколи. Отрязваме капачето на доматите, издълбаваме вътрешността и леко посоляваме. Нареждаме доматите върху тестото, около тях поръсваме част бланшираните зеленчуци, а върху зеленчуците - нарязаната шунка и четвърт от настъргания кашкавала. Отгоре подреждаме останалите бланширани зеленчуци. Във всеки домат чукваме по 1 яйце. Останалите яйца, млякото,сметаната, чесъна и подправките разбъркваме и заливаме доматите. Печем в загрята на 200ºС фурна около 70-75 минути. 20 минути преди да извадим от фурната, поръсваме останалото количество кашкавал. Изваждаме питата и наръсваме със ситно нарязан магданоз.

ВЕЛИЧКА КАМЕНОВА, гр. ПЛЕВЕН

Запеканка с праз и шунка

Прoдукти: 3 стръка праз, 5-6 картофа, 150 г пушена шунка (пушени свински гърди), 2 ч.ч. течна сметана, 2 яйца, масло за формата, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме праза и го нарязваме на дебели колелца. Обелваме картофите и ги нарязваме на тънки резени. Намазваме формата за печене и редим ред картофи, ред праз - до изчерпване на продуктите. Поръсваме отгоре с шунката, нарязана на ситни кубчета, и заливаме със сметаната, разбита с яйцата и ситно нарязания магданоз. Посоляваме на вкус. Печем 40 минути в предварително загрята фурна.

Рибно филе с броколи

Прoдукти: 1 кг рибно филе, 300 г броколи, 4 глави лук, 100 мл олио, 150 г кашкавал, 40 г краве масло, черен пипер, магданоз, сол, масло за намазване.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на колелца и задушаваме в сгорещено олио за 10-15 минути. Изваждаме го и разпределяме върху дъното на тавичка с размери 30-40 см. Бланшираме броколите за кратко в подсолена вода. Отцеждаме ги и задушаваме в масло. Подреждаме ги върху лука. Нарязваме рибното филе на големи парчета и нареждаме върху зеленчуците. Поръсваме с черен пипер, ситно нарязан магданоз и сол. Печем ястието 30-40 минути в умерена фурна. Малко преди да го извадим, поръсваме с настърган кашкавал и оставяме още 5-10 минути, докато леко се зачерви.
07.11.2011 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
Градината.бг | ИК Булхерба | Електронна книжарница | Електронен магазин - Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2017