Още рецепти » Вашите вкусотии с дреболии

 Вашите вкусотии с дреболии

ЙОШКА ВЪЛЧЕВА, гр. КУЛА

Пилешки дробчета по селски

Прoдукти: 1 кг пилешки дробчета, 4-5 глави лук, олио, сол, черен пипер, магданоз, 3-4 скилидки чесън.

Нaчин на приготвяне: Измиваме дробчетата, отцеждаме ги и запържваме в олиото. Като поомекнат прибавяме лука, нарязан на полумесеци, разбъркваме и дабвяме малко гореща вода. Захлупваме съда и оставяме да къкри на тих огън, докато се изпари водата. След това слагаме накълцания чесън. При сервиране подправяме с черен пипер и магданоз.

МАРИЯ КОЗЛОДЖОВА, с. ЯВРОВО

Пълнени далаци

Прoдукти: 3 свински далака, 100 г бекон, 100 мл олио, 4 глави лук, 3 чушки, 50 г салца, 2 с.л. брашно, 200 мл вино, черен пипер, сол, 1 връзка магданоз.

Нaчин на приготвяне: Далаците разрязваме по дължина и правим разрез под ципата. В олиото изпържваме лука, бекона и чушките, нарязани на дребно. Посоляваме и добавяме магданоза. С тази смес пълним далаците, зашиваме и ги нареждаме в тавичка. Заливаме със сос от салцата, брашното и виното, подправяме с черен пипер и изпичаме в умерена фурна.
Поднасяме с картофено пюре.

Пилешки сърца със сметана

Прoдукти: 250 г пилешки сърца, 1 заквасена сметана, 50 г масло, 1/4 ч.л. индийско орехче, черен пипер, кимион, вегета, 1 ч.ч. бяло вино.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме сърцата до омекване. Слагаме ги в йенска тенджерка, поливаме с виното, прибавяме сметаната и подправките и запичаме до готовност. Сервираме сърчицата, поляти със соса от печенето.

ПЕТКО ГЕОРГИЕВ, гр. ПЛЕВЕН

Пикантни агнешки дреболии

Прoдукти: агнешки дреболии (дроб, сърца, език, червца, шкембе, 400 г гъби, 2 глави лук, 1 ч.ч. олио, 4 яйца, 2 с.л. брашно, 250 г кашкавал, 1 кофичка кисело мляко, 3-4 скилидки чесън, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме дреболиите в подсолена вода (червцата и шкембето сваряваме отделно) и ги нарязваме на кубчета. Смесваме ги в широк съд, добавяме олиото и задушаваме на бавен огън. Отделно задушаваме нарязаните лук и гъби и ги прибавяме към дреболиите. Разстиламе всичко в тавичка, слагаме подправките, счукани скилидки чесън и девисил. Заливаме със смес от яйцата, киселото мляко и брашното. След като ястието се зачерви, отгоре поръсваме настърган кашкавал и допичаме.

ИВАНКА АНКОВА, с. ИСКРЕЦ

Овчарска кавърма

Прoдукти: 500 г агнешки дреболии, 1 к.ч олио, 50 г краве масло, 3 връзки пресен лук, 3 домата, 150 г сирене, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме дреболиите в малко подсолена вода, отцеждаме и ги нарязваме на дребно. Нарязваме бялата част на лука и задушаваме в олиото и 1 с.л. вода. Щом поомекне, прибавяме ситно нарязаните домати, магданоз и пера от лука. Прибавяме също така дреболиите заедно с бульона, подправяме с черен пипер и сол и задушаваме 15-20 мин. После разпределяме сместа в глинени гювечета, поръсваме с натрошеното сирене и заливаме с разтопеното масло. Запичаме гювечетата в силно загрята фурна.

ТОДОРКА ДЕНЕВА, гр. ПАЗАРДЖИК

Дроб сарма

Прoдукти: 1 було, дреболиите от 1 агне (без черния дроб), 1 връзка пресен лук, 3-4 с.л. олио, 1 ч.ч. ориз, сол, черен пипер, сух джоджен, суха чубрица.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме дреболиите в гореща подсолена вода. Отцеждаме и щом изстинат, ги нарязваме на дребни парчета. В сгорещената мазнина задушаваме наситнения лук, докато омекне. Прибавяме ориза и пържим до стъклен. Посоляваме и прибавяме към дреболиите, объркваме хубаво и подправяме с джоджен и чубрица. Пълним булото с тази плънка, завързваме го и печем в намаслена тавичка с малка част от бульона.

ЗАХАРИНКА ВОДЕНИЧАРОВА, с. ЯМНА

Агнешки дреболии с бяло вино

Прoдукти: 1 кг агнешки дреболии, 100 г топено масло, 300 мл доматен сок, 100 мл бяло вино, черен пипер, сол, 1 лимон.

Нaчин на приготвяне: Измиваме добре агнешките дреболии и ги нарязваме на малки парченца. Запържваме ги в горещото масло до златисто, след което наливаме доматения сок и бялото вино. Прибавяме нарязания на парченца лимон, посоляваме и подправяме с черен пипер. Изсипваме всичко в тавичка и печем в предварително загрята фурна до готовност. Поднасяме със зелена салата.

Агнешки дреболии в гювече

Прoдукти: 800 г агнешки дреболии, 200 г тиквички, 250 г патладжан, 3-4 моркова, 1-2 глави лук, 2-3 червени чушки, 1 зелена чушка (може от консерва), 1 глава чесън, 1 ч.л. паста от хрян, 250 г грах, 250 г домати, 2 с.л. доматено пюре, 1-2 кубчета зеленчуков бульон, 4 с.л. олио,1 връзка магданоз, листа от босилек.

Нaчин на приготвяне: Почистваме лука и морковите, нарязваме ги на ситно и запържваме в мазнината заедно с агнешките дреболии. Добавяме чушките, нарязани на ленти, разбъркваме и наливаме 150 мл студена вода. След това добавяме нарязаните на кубчета тиквички и патладжани. Когато зеленчуците омекнат прибавяме скилидките чесън, доматите , граха, хряна и доматеното пюре. Разбъркваме всичко добре и заливаме с разтворения във вода зеленчуков бульон. Разпределяме сместа в гювечета и печем 20 минути на 200°С. Поднасяме гювечетата украсени с листенца от босилек.

ДИМИТРИНКА ЙОРДАНОВА, гр. ДВЕ МОГИЛИ

Чревца с яйца

Прoдукти: 1 кг агнешки чревца, 100 г олио, 3 глави лук, 4 домата, 3-4 скилидки чесън, джоджен, магданоз, 2 моркова, целина, 2 ч.ч. прясно мляко, 5 яйца, 2 с.л. брашно, 40 г краве масло, 50 г кашкавал, сол, черен пипер, дафинов лист.

Нaчин на приготвяне: Измиваме добре чревцата, нарязваме ги на парчета с дължина 3-4 см и ги слагаме в тавичка. Добавяме нарязаните моркови и целина, заливаме с вода и задушаваме във фурната около 40 минути. Запържваме в мазнината нарязания лук и рендосаните домати. Подправяме с джоджен, магданоз, черен пипер, чесън и дафинов лист. С получената смес заливаме чревцата и слагаме ястието за 30 минути в силна фурна. Разбиваме прясното мляко, брашното и яйцата на еднородна смес, заливаме чревцата и отново връщаме във фурната. Малко преди да извадим ястието слагаме парченца масло и поръсваме с настърган кашкавал. Запичаме до златисто и сервираме ястието топло.

Канапе с агнешки дреболии

Прoдукти: 1 агнешки комплект (черен дроб, бял дроб, бъбрек, сърце), 40 г краве масло, филии хляб (според броя на гостите), 1 връзка зелен лук, 1 връзка магданоз, оцет, олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Варим агнешките дреболии в подсолена вода до готовност. Изваждаме ги от водата и ги нарязваме на ситно. В тиган сгорещяваме малко масло и изпържваме дреболиите. Подправяме със сол и черен пипер. Филийките изпържваме в олио от двете страни до златисто. Претриваме със сол нарязаните зелен лук и магданоз и овкусяваме с оцет и олио. Във всяка чиния поставяме по една пържена филийка, върху нея сипваме изпържените дреболии и украсяваме с лук и магданоз.

ВЕЛИЧКА КАМЕНОВА, гр. ПЛЕВЕН

Дроб сарма със спанак

Прoдукти: черен дроб, бял дроб и сърце от 1 агне, 1 було, 500 г спанак, 2 връзки зелен лук, 1 к.ч. ориз, 3-4 с.л. олио, 2 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, черен пипер, джоджен, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: В подсолена вода сваряваме агнешките дреболии. Изкисваме булото в студена вода. Попарваме спанака и го нарязваме на дребно. Запържваме в мазнината ситно нарязания лук заедно с ориза и подправяме с черен пипер, джоджен, магданоз и сол на вкус. Добавяме малко от бульона, в който са се варили дреболиите, и оставяме на котлона, докато набъбне оризът. Прибавяме към него дреболиите и спанака. Увиваме цялата смес в булото и слагаме в тавичка. Намазваме отгоре с разбитите яйца, заливаме с 1 ч.ч. прясно мляко и печем до готовност. Поднасяме ястието с кисело мляко.

Агнешки дробчета с бекон и пикантен сос

Прoдукти: 1 кг агнешки дробчета, 300 г бекон, 200 мл червено вино, сол, черен пипер, олио за пържене; зa соса: 50-60 г пушено сирене, 50 г сметана, 100 мл бяло вино, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме дробчетата и ги попарваме в подсолена вода. Нарязваме ги на големи хапки и увиваме всяка в тънък резен бекон. Закрепваме с клечка за зъби. Подправяме с черен пипер и пържим в сгорещено олио, равномерно от всички страни. Накрая дробчетата “погасяваме” в червено вино. Сервираме със сос приготвен по следния начин: В сух тиган слагаме бялото вино и в него разтопяваме пушеното сирене. Добавяме сметаната, черен пипер и ситно нарязан магданоз. Разбъркваме добре и сваляме от котлона.

ВЕЛИЗАР ЦВЕТКОВ, гр. ВРАЦА

Пилешка каварма по Врачански

Прoдукти: 3 броя цели пилешки кълки (около1,5 кг), 300 г дробчета, 250 г гъби, 3-4 глави лук, 2 с.л.доматено пюре, 1 ч.ч. бяло вино, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. смлян черен пипер, 1 с.л. стрита чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме кълките, обезкостяваме ги и ги нарязваме на парченца. Измиваме дробчетата и също ги нарязваме. Почистените гъби и лука нарязваме на ситно. Най-напред задушаваме в мазнина и малко вода месото, а след това добавяме гъбите и лука. Когато поизври водата, добавяме размитото във виното доматено пюре и дробчетата. Подправяме с черен пипер и чубрица, посоляваме и оставяме на тих огън за 10 минути. Поднасяме ястието топло със сухо бяло вино.

ГИНКА ДИМИТРОВА, гр. КАРНОБАТ

Задушено сърце с пушена сланина

Прoдукти: 2 телешки или свински сърца, 150 г пушена сланина, 1-2 глави лук, 1/2 ч.ч. сухо бяло вино, 1-2 ч.л. брашно, лимонов сок, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Почистваме сърцата, измиваме и ги сваряваме в подсолена вода. Изваждаме ги, набождаме на няколко места с нож и в резките шпиковаме с парченца пушена сланина. Останалата сланина нарязваме на дребно и изпържваме заедно с лука. Прехвърляме в дълбока тавичка и отгоре слагаме шпикованите сърца. Заливаме с виното и малко бульон, поръсваме с черен пипер и печем в умерена фурна. Готовите сърца изваждаме и нарязваме на филийки, а сосът сгъстяваме с брашно и подправяме с лимонов сок на вкус. Поливаме резените сърца с сос и сервираме.

Попска яхния от шкембе

Прoдукти: 1,500 телешко шкембе и дамар, 1/2 ч.ч. олио, 3-4 глави лук, 1 с.л. доматено пюре, 500 г домати, 1 кг дребни лукчета, 1ч.л. червен пипер, 2 глави чесън, 1 ч.ч. вино, половин лимон, 1 с.л. брашно, дафинов лист, магданоз и сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме шкембето. Сваряваме го и го нарязваме на парчета. В част от мазнината и малко вода задушаваме лука, нарязан на дребно. Постепенно добавяме доматеното пюре, брашното, червения пипер, дребните лукчета, предварително обелените и запържени скилидки чесън. Посоляваме ястието, подправяме с дафинов лист и заливаме с виното и част от бульона. Захлупваме плътно съда и оставяме да ври на тих огън. Когато лукът поомекне, прибавяме нарязаните на ситно домати на лимона на филийки. Оставяме да поври още малко и поръсваме с магданоз.

ИРИНА ЕКСАРОВА, гр. СЛИВЕН

Рулца от черен дроб

Прoдукти: 500 г телешки черен дроб, 6 яйца, 200 г шунка, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, сокът от половин лимон, сол, черен пипер, магданоз, масло, зехтин за пържене.

Нaчин на приготвяне: Обелваме дроба от ципата и го нарязваме на дебели филии. Сваряваме твърдо 3 яйца, нарязваме ги на ситно и ги размесваме с нарязаната шунка, счукания чесън и подправките. Разпределяме тази смес върху филийките черен дроб, завиваме на рулца и закрепваме с клечка за зъби. Запържваме ситно нарязания лук в зехтина, слагаме рулцата и пържим, като внимаваме да не прегори лукът. Ако е необходимо добавяме малко вода. От останалите 3 яйца, заедно със сока от лимон и малко магданоз правим бъркани яйца с масло. Разпределяме яйцата в чинии, отгоре слагаме рулца и сервираме.

ДОНКА МОНЕВА, гр. СТАРА ЗАГОРА

Пълнена кокошка (пиле) на фурна

Прoдукти: 1 кокошка или пиле с вътрешностите, 50 г краве масло, 1 к.ч. разтворена свинска мас (олио, маргарин), 1 ч.ч. ориз, 1 морков, 2 сухи червени пиперки, 2 с.л. стафиди, 2 глави кромид лук, 1/2 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. червен пипер, половин връзка джоджен, 1 к.ч. вино, 1 с.л. брашно, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Почистваме кокошката, измиваме я и натриваме със сол. Вътрешностите (дроб, сърце, воденичка) сваряваме с предварително запечените моркови и 1 глава лук. В половината от мазнината задушаваме останалия ситно нарязан лук, след което прибавяме ориза и нарязаните на ситно вътрешности. Разреждаме с бульон, прибавяме червен пипер, джоджен, сухите пиперки, начупени на ситно, стафиди и сол. С тази смес пълним кокошката, зашиваме я и поставяме в тавичка. Поливаме с останалата мазнина и печем във фурна при умерена температура. Във всяка порция слагаме от пълнежа, върху него месото и отгоре поливаме със сос от запържено в мазнина брашно, разредено с вино (бульон) и подправено с черен пипер.

ТОНЧО ДИМИТРОВ, гр. СТАРА ЗАГОРА

Пилешки дробчета с доматен сос

Прoдукти: 1 опаковка пилешки дробчета, 2 глави лук, 1 буркан домати, олио, сол, черен пипер, 2 с.л. брашно.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме дробчетата до полуготовност. Сгорещяваме олиото и изпържваме нарязания лук. Слагаме отцедените дробчета и продължаваме да пържим. Поръсваме с брашно, объркваме добре и прибавяме доматите. Ако е необходимо сипваме 1 чаша топла вода. Поръсваме с подправките и оставяме да поври 10-15 минути.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Консервиране на карфиол

Пазарджишка туршия Прoдукти: 5 кг камби, 1 кг моркови, 2 глави карфиол, 2 главички целина; зa маринатата: 500 мл олио, 500 г захар, 1 л оцет, 8 ч.ч. вода, 1 пакетче черен пипер на зърна, 5 дафин...

Оранжевият цвят в интериора

Този топъл и блестящ цвят на огъня и слънцето сгрява, стимулира и възбужда. Той предизвиква чувство на топлина и на лекота. В стаята, където има оттенъци на оранжевото ти се иска да се движиш и да дей...

Магнолия – как се отглежда

Магнолията принадлежи към кастата на растенията-аристократи. Малко са дърветата, които могат да повторят красотата на цветовете й в съчетание с техния неповторим аромат. Това се забелязва веднага. Но ...

Стъклените вази в интериора

Денят на жената – 8 март, е повод за празнуване и радост. Може да се отбележи в заведение, на културно мероприятие или у дома. Ако предпочетете празникът да бъде в домашна обстановка, нека тя бъде по-...

Начало